Bude li 20% terase u funkciji bit ćemo zadovoljni

Bude li 20% terase u funkciji bit ćemo zadovoljni

Prvu fazu popuštanja restrikcija zadarski obrtnici jedva su dočekali. Nakon više od mjesec dana napokon su otvorili vrata svojih trgovina i dočekali svoje kupce, naravno uz poštivanje zaštitnih mjera. Svoj red sada nestrpljivo čekaju zadarski ugostitelji.

Zbog pandemije koronavirusa zadarski ugostitelji već su pretrpjeli gubitak

Jer u ovo vrime, je Zadar bio jako živ grad, sami znate oko Uskrsa, to je bilo vrime kad se lipo radilo.

kaže Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.  A novac zarađen tijekom predsezone  ugostitelji su ulagali u pripremu svojih objekata za glavnu turističku sezonu

To su sredstva koja će nam sada faliti za uređenje grada i svih ovih prilaznih puteva prema našim ugostiteljskim objektima.

Kad napokon otvore svoje terase, ugostitelji znaju da gostiju u početku neće biti puno.

Vidjet ćemo koliki će biti promet i koliko je isplativo. Sigurno da je situacija specifična, nema ljudi u gradu, to je najgore, a čim nema ljudi  nema ni potrošnje.

Stoga dodaje Knežević:

Pa i kažemo da nam oni budu profitabilni 20 posto javne površine, da nam budu 20 posto profitabilni mi ćemo biti zadovoljni u početku.

Ugostitelji će svakako pojedinačno morati procijeniti koliko im se isplati otvoriti svoj objekt. Zadarskim ugostiteljima i obrtnicima pomoć je u ovoj situaciji pružio Grad Zadar oslobađanjem plaćanja naknade za zakup gradskih poslovnih prostora i javne površine , a najavljeno je sad i smanjenje plaćanja komunalne naknade.

Nama je cilj bio zadržati radnu snagu, to je poanta svega. Mi smo zadržali svu radnu snagu koju smo imali, a ne platiti javnu površinu i ne platiti najam poslovnih prostora to je puno značilo.  

Predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević ipak se nada kako će se s vremenom stanje postati bolje, te da će od lipnja ili srpnja ugostitelji, ali i ostali obrtnici početi raditi normalno.

prilog Božidara Kolege

Komentari