Budi brža !

Budi brža !

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 25 do 64 godine.

      Još smo u 1. ciklusu i pozivamo žene rođene 1948. do 1987. godine. Obuhvaćamo veliki raspon godišta i vrlo mlade žene upravo zato jer je najveći broj oboljelih od neinvazivnog raka vrata maternice među mladim ženama.

Kaže koordinatorica programa dr Ljiljana Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo u Zadru, koja nije zadovoljna dosadašanjim odazivom pozivanih žena.

    Odaziv nam se kreće od 12 do 17 posto. Pretpostavljamo da se dobar broj žena, kojima smo poslali pozive, već kontrolira u privatnim ginekološkim ordinacijama. Ali bez obzira na koji se način žene kontroliraju mi ih podržavamo. Bitno je da na preglede, odnosno PAPA- testove, odlaze redovito.

A obolijevanje i umiranje od raka vrata maternice u većini europskih zemalja tijekom zadnja tri desetljeća je u padu zahvaljujući upravo ranom otkrivanju Papa-testom. U zemljama s organiziranim programima ranog otkrivanja, rak vrata maternice obično je na 10. mjestu među oboljelima od raka u žena, dok je u Hrvatskoj na 9. mjestu.
Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. 

Komentari