Budi DIV: učenici na Danu intelektualnog vlasništva

Budi DIV: učenici na Danu intelektualnog vlasništva Budi DIV: učenici na Danu intelektualnog vlasništva

Radio Zadar

Pod motom Budi kreativan, budi inovativan, budi div, u zadarskom Kazalištu lutaka održava se Dan intelektualnog vlasništva. Ideja je učenicima osnovnih i srednjih škola, primjereno njihovom uzrastu, filmovima i radionicama ukazati na važnost kreativnosti i potencijala intelektualnog vlasništva.

Skupni naziv za subjektivna prava na intelektualnim tvorevinama kao nematerijalnim dobrima i u svezi s njima. To je uopćeno pojašnjenje pojma intelektualno vlasništvo. Mnogo jasnije to definiraju Lola Stipić i Katja Juras, učenice četvrtoga razreda OŠ Petra Preradovića koje su jutros u Kazalištu lutaka Zadar sudjelovale na interaktivnoj edukaciji o intelektualnom vlasništvu.

Naše opće znanje koje nam nitko ne može ukrasti...
Mudrost, znanje – opće i ono više – što nam nitko ne može uzeti.

To se znanje ipak može uzeti. Štoviše, hrvatsko gospodarstvo zbog kršenja intelektualnog vlasništva svake godine gubi 400 milijuna, a Europska unija čak 60 milijardi eura. Zato Državni zavod za intelektualno vlasništvo posljednje dvije godine širom Hrvatske organizira Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade, kaže zamjenica ravnateljice, Ana Rački Marinković:

Radi se o tome da ih mi kroz ovo događanje pokušavamo naučiti, ne samo da oni mogu biti inovativni i kreativni, da mogu biti generatori intelektualnog vlasništva i da svoja prava moraju štititi, nego i da moraju poštivati tuđa prava intelektualnog vlasništva.

Srednjoškolski dio programa počinje u ovim trenucima prikazivanjem dokumentarnog filma o mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima, učenici viših razreda osnovnih škola su o intelektualnom vlasništvu učili kroz niz kratkih skečeva, videa i kvizova, a najveći izazov je najmlađima približiti ovaj pojam, ističe Rački Marinković:

Mi ni ne pokušavamo predočiti to kroz nekakve definicije nego ovako kroz crtić, kroz (likove) Copy i Paste koji dolaze pa nešto kradu pa nestane umjetnosti na njihovom planetu, pa dođu ovdje. Dakle, na jedan takav način im pokušavamo to približiti da i oni mogu shvatiti.

Dan intelektualnog vlasništva provodi se u suradnji s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.

DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Komentari