Buking usporen - kolika će biti šteta ?

Buking usporen - kolika će biti šteta ?

ilustracija: Marko Dimić / Pixsell

I hrvatski turizam već osjeća štetu zbog korona virusa, a kolika će ona u konačnici biti, vezano je uz ono što je nepoznato - način na koji će se virus dalje razvijati - ocjena je čelnika Udruženja putničkih agencija pri HGK Borisa Žgombe.

U ovom trenutku možemo govoriti o problemima u predsezoni, a ukoliko se ova situacija nastavi, i o ugroženosti dijela sezone, kaže Boris Žgomba: Azijska tržišta u stala u potpunosti, što se tiče europskih više utjecaja ima eskalacija korone u Italiji. U ovom trenutku najveći neprijatelj nama nije korona virus nego strah ljudi od putovanja. 

I hrvatski turoperatori osjećaju posljedice, kaže Žgomba, u ovom trenutku više se govori o odgađanju putovanja, no šteta postoji, samo je pitanje kolika. Da će se situacija s korona virusom sigurno odraziti na turistička kretanja, kaže i čelnik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain. Usporeniji buking konkretno iz Italije i obratno očekuje i za uskrsne blagdane i praznike , no, dodaje, teško je govoriti toliko unaprijed. Sigurno da će buking za Uskrs biti usporen li čak jednim dijelom zaustavljen ali nadajmo se da će se situacija pozitivno razviti kroz narednih mjesec dana. Ali najvažnije je ljudsko zdravlje a onda će se i putovanje organizirati.
 
Nema mjesta panici, Vladin stožer upravlja situacijom i puna je pripravnost svih službi, poručio je ministar turizma Gari Cappelli osvrnuvši se na sjednici turističkog vijeća i na epidemiju korona virusa. Iz HTZ-a kažu kako aktivno, od samog početka u suradnji s uredima predstavništva, posebno s kolegama u Kini, Južnoj Koreji, a sada i Italiji prate situaciju vezanu uz korona virus. U stalnom smo kontaktu s partnerima na najvažnijim tržištima, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. situaciju nastavljamo pratiti uz daljnje provođenje promotivnih aktivnosti.

Komentari