Čestitka nadbiskupa Puljića uoči Uskrsa

Čestitka nadbiskupa Puljića uoči Uskrsa

Radio Zadar

...Spominjali smo Isusovu smrt, otajstvo njegove nemoći i zemaljskoga poraza, kad se obraćao nebeskomu Ocu riječima: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj” (Lk 23,46). Isusova predanost milosrdnomu Ocu nama je vjernicima uzori i poticaj. Posebice nam je taj stav potreban u ovim danima.

„Vi znate što se događalo po svoj Judeji. Kako Isusa, koji je prošao zemljom čineći dobro, smakoše i razapeše. Ali, Bog ga uskrisi u posljednji dan i mi smo tome svjedoci.” Tako zbori apostol Petar kao živi svjedok događaja koji se zbio „u prvi dan tjedna, u ranu zoru”. Crkva se od početka okupljala na taj dan blagovati Euharistiju i slaviti događaj spasenja, jer tog jutra Krist je uskrsnuo.

Prošlih dana tijekom Svetog trodnevlja spominjali smo Isusovu smrt, otajstvo njegove nemoći i zemaljskoga poraza, kad se obraćao nebeskomu Ocu riječima: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj” (Lk 23,46). Isusova predanost milosrdnomu Ocu nama je vjernicima uzori i poticaj. Posebice nam je taj stav potreban u ovim danima kada našu domovinu i cijeli svijet pogađa širenje bolesti koja je uvelike zaustavila redovitost života i rada, unijela nesigurnost i poremetila blizinu ophođenja i susreta. Uz to, kao biskupi suosjećamo sa Zagrebačkom nadbiskupijom, s ljudima u Zagrebu i okolici koji su doživjeli razorni potres koji je pojačao kušnju ugroženosti, dodatno uznemirio ljude, oštetio im domove i crkve, te uzdrmao dušu i osjećaje.

U duhu našeg svakodnevnog obraćanja preko valova Radio Zadra „Prevencijom i molitvom protiv koronavirsua”, potičem vas, braćo i sestre, ne prestajte moliti, boriti se i vjerovati u snagu molitve. Poučeni biblijskim uzorima i primjerima naših očeva, molimo jednostavni i iskreno poput psalmiste čiji su vapaji i molitva kao melem duši našoj. Riječi Davidove iz psalma zvuče poput uskrsne pobjede: „Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ću ga jer poznaje ime moje. Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti” (Ps 91, 114.16). Iz te sigurnosti spontano se uzdiže i naš ponizni vapaj: „Gospodine, pogledaj našu muku i zaustavi navele zla; oslobodi nas od preteških kušnja! Ali, prije svega, daj nam spoznati i vršiti volju tvoju”. Iznimno znakovito i plodonosno što smo tijekom proteklih dana bili ujedinjeni u molitvi putem medija i drugih tehničkih sredstava. To nam je olakšalo samoću i udaljenost, a ohrabrivalo i jačalo naše pouzdanje u Gospodina.

S osobitom naklonošću i bratskom blizinom pratimo brižnost onih koji svojim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku: liječnici i medicinske sestre, državni službenici, policija, vojska, djelatnici medija, vatrogasci, trgovci i volonteri te svi ostali koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa. Pratit ćemo ih i dalje svojim molitvama i našom ljudskom i vjerničkom zahvalnošću.

U ozračju uskrsnih blagdana upućujemo jedni drugima čestitke i dobre želje. Jer, nakon drame i šutnje Velikog petka opet će zabrujati crkvena zvona i objaviti vijest koju je Marija Magdalena „rano u jutro, još za mraka” (Mk 16,9) otrčala priopćiti apostolu Petru. Svjesni i dalje realne opasnosti od širenja opasne zaraze, slavlje ćemo provesti u obitelji bez uobičajenih okupljanja. Neka nas sve uskrsnuli Gospodin učvrsti u vjeri i pouzdanju da je On sada „zdesna Bogu i da se zauzima za nas” (Rim 8,35). Osnaženi tom vjerom i mi ćemo svim nevoljama usprkos „stajati čvrsto u Gospodinu” (Fil 4,1).

Jer, uskrsnuli Krist je naš Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. Uskrsnuli je nada i snaga naša; pravo svjetlo u povijesti ljudskoga mraka i tame. I nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12). U toj vjeri svim vjernicima naših biskupija, posebice vjernicima Zadarske nadbiskupije, kao i onima izvan domovine, te svima do kojih dopire naša riječ, čestitamo Uskrs i želimo neka bude ispunjen nadom, radošću, strpljenjem i svakim nebeskim blagoslovom!

 

Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluia! Sretan Uskrs!

Želimir Puljić
nadbiskup zadarski
predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Komentari