Čisti se "Vlaški grad"

Čisti se "Vlaški grad"

Foto/Žana Morović Rudić

Ekološka akcija kod Vlaškog grada u Nacionalnom parku Paklenica pokazuje kako zbrinjavanje otpada i sanacija ilegalnih odlagališta nisu samo briga jednog ministarstva - rekao je ministar Mihael Zmajlović dodavši kako će u tim problemima sudjelovati i ostali resori. Uz ministra zaštite okoliša u Vlaškom gradu i ministar branitelja Predrag Matić, a velika pomoć stigla je iz MORH-a jer je jedino helikopterima moguće bilo transportirati otpad s planinskih vrhova. Akciju su predložili članovi udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a pripremu su uz članove te udruge obavili planinari i GSS-ovci. MORH-ovim helikopterima u Vlaški grad se doprema građevinski materijal za uređenje planinarskog skloništa.

fotografija1018.jpg

U Nacionalnom parku Paklenica, danas velika ekološka akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada na lokalitetu Vlaški grad. U vrijeme Domovinskog rata tu su boravile vojne postrojbe, a u ratnom vihoru za vojskom je ostala veća količina otpada. Kako bi ukazali na važnost međusobne suradnje i povezanost svih sektora u zaštiti okoliša, u eko-akciji sudjelovat će ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, te ministar Branitelja Predrag Matić. 

Lokaciju Vlaški grad na Velebitu predložili su članovi Udruge ratnih pripadnika „Antiterorističke jedinice Lučko '90". . Članovi udruge, planinari i volonteri već su prikupili otpad koji je na tom području ostao nakon boravka postrojbi tijekom Domovinskog rata.

No, kako je riječ o planinskom i nepristupačnom terenu, smeće se može transportirati jedino helikopterom, do Libinja - najbliže lokacije dostupne komunalnim kamionima. Akciji se odazvao MORH pa će helikopter ministarstva kao dio svojih trenažnih letova obaviti transport otpada s Vlaškog grada, a povratni let bit će iskorišten za prijevoz građevinskog materijala koji će planinari koristiti za obnovu tamošnjeg planinarskog doma.

To je jedna od dvanaest lokacija koje su odabrane na temelju pristiglih prijava građana, i jedna u nizu brojnih akcija zaštite okoliša koje organiziraju udruge civilnog društva, a pokretači akcija u sve većem broju postaju i sami mediji. Hrvatski radio praćenjem ove akcije također šalje apel o važnosti očuvanja okoliša.

Komentari