Crkve su spremne za povratak vjernika; nositi maske i paziti na udaljenost

Crkve su spremne za povratak vjernika; nositi maske i paziti na udaljenost Crkve su spremne za povratak vjernika; nositi maske i paziti na udaljenost

Radio Zadar

"Vjernice i vjernici koji ovdje redovito dolaze na misu ovih dana nisu ni kroz prozor htjeli pogledati, a kamoli da bi na vrata došli. Tako da se ne trebate bojati da će biti gužve ovdje i da će biti ikakvih problema", umiruje zabrinuti dio javnosti don Radojica Pinčić.

Nakon mjesec i pol dana, od sutra će se u crkvama mise ponovno služiti pred vjernicima, ali u skladu s epidemiološkim mjerama. Svećenici su dobili upute, crkve se dezinficiraju, vjernici će morati nositi maske i paziti na međusobnu udaljenost. 

U zadarskoj prvostolnici, katedrali svete Stošije, sve je spremno za povratak vjernika. Prostor je dezinficiran, u svakoj drugoj klupi sjedit će po dvije osobe, tako da straha nema, kaže župnik don Josip Radojica Pinčić:

Vjernice i vjernici koji ovdje redovito dolaze na misu ovih dana nisu ni kroz prozor htjeli pogledati, a kamoli da bi na vrata došli. Tako da se ne trebate bojati da će biti gužve ovdje i da će biti ikakvih problema.

Problema ne bi trebalo biti ni po ostalim župama diljem Hrvatske, kaže predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svećenici su, upoznati s uputama i znaju što im je činiti:

Upute su da se izbjegava blizina, da se nose maske, da se dezinficiraju ruke, da se izbjegava pružiti mir jedno drugome, da ne bude svete vode u škropionici.

Bit će promjena i kod davanja sakramenata ispovijedi i pričesti, nastavlja Puljić:

Treba pružiti mogućnost ispovijedanja, ali mora svećenik staviti masku i vjernik mora doći s maskom, ispovijed se treba održati u prostoru u kojem postoji mogućnost distance. Kada svećenik počne pričešćivati, prvo će dezinficirati ruke, staviti masku i onda će ići pričestiti ljude.

Otkrio je i kada bi se mogle održati prve pričesti i krizme u Zadarskoj nadbiskupiji:

U razdoblju u kojem su bile planirane prve pričesti i krizme, mislim da nema ni mogućnosti ni razloga to sada činiti. Postoji mogućnost najesen, deseti ili jedanaesti mjesec. Ako i tada ne bude moguće, onda odgađamo do daljnjega.

Nadbiskup Puljić pozvao je vjernike u crkve, ali i upozorio da se od dolaska suzdrže rizične skupine te oni koji imaju moguće simptome.

Mjere u crkvama

Komentari