Čuvajte podvodnu kuturnu baštinu

Čuvajte podvodnu kuturnu baštinu

Očuvanje i zaštita hrvatskog podvodnog kulturnog blaga, naziv je današnjeg Morskog utorka Gradske knjižnice Zadar. Predavač je Roko Surić, podvodni arheolog iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za prezentaciju podvodne baštine.

 

Kulturna baština podmorja nije apstraktna priča koja se nalazi miljama od nas. Zadarski arhipelag itekako je bogat podmorjem a do ulova se može vrlo jednostavno doći i to ako je plivač imalo vješt, može izvući neku vrijednost a da toga nije ni svjestan. Ako ne prijavi ulov to se onda zove "nesvjesna krađa" a ako je svjesna i da se od eventualne prodaje nešto može i zaraditi to je onda za policijsku prijavu. Smisao predavanja je upozoriti ljude da to što izlove ima vrijednost i pripada regionalnom pa i nacionalnom kulturnom blagu, upozorava podvodni arheolog Roko Surić ističući da je bit..

"Posvijestiti ljudima da ta baština nije zdravo za gotovo već je naša zadaća čuvati je i osigurati da buduće generacije u njoj uživaju.".

Zadarsko područje bogato je podmorskim blagom, i to cjelokupno, od podvelebitskog kanala preko primorja pa do otoka, praktički od Silbe do Pakoštana. Svi ti lokaliteti su većinom u plitkom moru i dostupni su masi ljudi a tim više, bitno ih je zaštititi od zlouporaba jer ako se ne reagira na vrijeme, lako se to blago osiromaši.
Policija ne može kontrolirati 24 sata sve lokalitete dodaje Surić, i zato je potrebno usaditi u ljudsku svijest činjenicu da je to naše i da smo dužni čuvati.
Kad smo kod ljepote već najljepši brodolom na Jadranu trenutno je brodolom kod otočića Gnalić na samom jugu zadarskog arhipelaga kaže podvodni arheolog i dodaje kako je to je nešto s čime se Hrvatska itekako može ponositi. Uz njega, i lučko postrojenje uz obalu Zaton a od prapovijesnih lokaliteta nenaseljeni otočić Ričul pokraj Turnja je itekako zanimljiv lokalitet. Surić ponavlja kako je krajnje vrijeme da trebamo svi skupa zaštititi podvodno kulturno blago Republike Hrvatske.

Komentari