Čuvari Kristova groba na Sestrunju

Čuvari Kristova groba na Sestrunju Čuvari Kristova groba na Sestrunju

foto: P. Mustać Pezo / HRT Zadar

U cilju oživljavanja otočnih tradicija, žitelji Sestrunja nakon punih su 60 godina obnovili običaj žudija - čuvara Kristova groba. Obnovljene odore mještani su prvi put predstavili javnosti na današnjem misnom slavlju u mjesnoj crkvi Gospe od zdravlja .

Danas su mještani uz procesiju na Cvjetnicu prvi put nosili odore koje su obnovljene po zapisima u župnim knjigama i uputama 90-ogodišnjeg Mate Fatovića. I on je nosio odoru vojnika, kako žudije zovu na Sestrunju...

            Dao sam im podatke jer sam se i ja oblačio, to je uvedeno negdi 1936.-37.-e. Znam da je pokojni Enriko išo u Šibenik i kupio robu. Onda me nije dopalo ali me dopalo nositi odoru u ratu. Sve su pogodili, ja sam govorio sa krojačicom, pogodila je, samo su malo preveliki napravili štit, rekao je barba Mate Petri Mustać Pezo. 

O obnovi sestrunjskih žudija odnosno vojnika kako tamo kažu, Nenad Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora...

                Našli smo informacije u knjigama u župnoj kući i po pričama naših starih koji su još živući, sačuvan je i dio opreme odnosno kapa, i mi smo odlučili nakon 60 godina vratiti tu tradiciju. Ne znam hoćemo li ove godine uspjeti zaokružiti i pripremiti sve, pa ćemo idućih godina nastoja ti upotpuniti čitav događaj.  Pomogli smo se donacijama, naša mještanka koja ima dućan tekstila donirala je materijal za izradu, novac za šivanje se također prikuplja putem donacija i tako ćemo i nastaviti i sljedećih godina. Mi Imamo 4 odore iako je uobičajeno da žudija bude 12, to je u većim župama, a kod nas po tradiciji je 4. Na veliki četvrtak nosit će ih i mladi i stari , predstavljamo ih na Cvjetnicu poslije svete mise u 10 sati u našoj maloj crkvi Gospe od zdravlja.

Barba Mate

Komentari