Daleko smo od vodećih, ali naša smokva ima posebnu priču

Daleko smo od vodećih, ali naša smokva ima posebnu priču

foto: Zadarska županija

Prema Prgometovim riječima, naša smokva ima prostora za razvoj i izvoz, ali i njezinu priču možemo prodavati kao uspješan turistički proizvod. Proizvode od smokve u sklopu 12. Festivala smokava možete vidjeti i kušati na Trgu pet bunara.

Drugi je dan 12. Festivala smokava koji se održava na Trgu pet bunara, dok su jučerašnje svečano otvaranje i stručni skup održani u Muzeju antičkog stakla. Prepoznavši potencijal smokve, festival drugu godinu zaredom organizira Zadarska županija, nakon što je to čitavo desetljeće radila poduzetnica Sandra Babac

Zadarska županija se u zadnje dvije godine pokazala kao sredina s najvećim potencijalima za plantažno uzgajanje smokava u Hrvatskoj. A potencijala je puno i zato jer su naši kapaciteti, ali i način uzgoja, daleko od svjetskih perjanica. Zato je jučerašnje izlaganje profesora Moshe Flaishmana o izraelskom načinu uzgoja smokava znanstvena fantastika za hrvatske prilike. 

Otkrili smo da je vrlo korisno plantaže smokava prekriti mrežama. Pomaže u borbi protiv velikih kapi kiše, kukaca i ptica. Ovo rješenje donosi profit.

Sadnja smokava u razmaku od dva metra uz korištenje mreža za hrvatske je prilike još uvijek preskupa investicija. A što tek reći o Flaishmanovoj ideji formiranja krošnje suprotnom formiranju loze. Time bi se, kaže, olakšao uzgoj:

Ovdje se radi o suprotnom od uzgoja grožđa. Grožđe raste prema dolje, a ovdje mladice idu prema gore. Ovo je, po mom mišljenju, tvornica smokava.

Naš jedini doktor smokvarstva, Željko Prgomet istaknuo je kako možemo profitirati od posebnog pristupa smokvi jer su izraelske metode nama teško dohvatljive.

Ni blizu istraživanje ovakvih aktivnosti ne radimo kod nas, ali to možemo pretvoriti u prednost.

I trebat ćemo se usmjeriti prema posebnosti proizvoda jer kvantitetom smo predaleko od vodećih:

Statistika govori da mi imamo 1500 hektara pojedinačnih stabala. Ako to usporedimo s vodećim zemljama; Turska ima 350 000 hektara, a kolege iz Kine imaju 20 000 hektara.

Prema Prgometovim riječima, naša smokva ima prostora za razvoj i izvoz, ali i njezinu priču možemo prodavati kao uspješan turistički proizvod. Proizvode od smokve u sklopu 12. Festivala smokava možete vidjeti i kušati na Trgu pet bunara.

Komentari