Dalija Orešković: Želimo poštenu i pravičnu Hrvatsku

Dalija Orešković: Želimo poštenu i pravičnu Hrvatsku

Iako je pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska prihvatila europske standarde, mi ne napredujemo nego padamo, posebno u području pravosuđa i percepcije korupcije. To je u Zadru izjavila predsjednica START-a, nositeljica liste za Europski parlament Dalija Orešković.

Dodala je kako je problem hrvatskoga pravosuđa u hrvatskoj politici, te kao zadnji primjer istaknula slučaj u kojemu je Upravni sud "srušio" odluku Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa u slučaju Bandić. Ukoliko u različitim predmetima koji su povezani s visokokorumpiranim političarima, a takvim mogu smatrati Milana Bandića, bilo da se radi o sukobu interesa ili o optužnicama za kaznena djela naši sudovi podilaze u svojim pravnim tumačenjima nekakvoj retorici koja nema svoje pravo uporište u pravnoj normi, onda ne možemo reći da je rješenje u novim izmjenama zakona, jer nije. Rješenje je u biranju drukčijih ljudi na odgovarajuća politička mjesta, rekla je Orešković.

Predsjednica START-a dodaje kako su za njezinu stranku važni ovi izbori kao uvod u sve predstojeće. Smatra kako se treba vratiti povjerenje građana u politiku i učiniti Hrvatsku zemljom iz koje mladi i obrazovani neće zauvijek odlaziti. Moja misija je zapravo ovdje u Hrvatskoj, a Europski parlament je samo jedan od prvih koraka i ove euoropske izbore mi nismo koristili kako bismo osigurali jedan mandat ili jedno mjesto za nekoga iz novoformirane političke stranke. Mi ove izbore koristimo kako bismo se što više približili građanima u ideji izgradnje Hrvatske kao jedne poštene i pravične države u kojoj institucije uistinu rade svoj posao na temelju zakona koje donosi Hrvatski sabor, istaknula je Dalija Orešković. 

Komentari