Dan otvorenih vrata HAZU-a

Dan     otvorenih vrata HAZU-a

D. Perović

S ciljem da javnosti predstave djelovanje Akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti, danas je u čitavoj Hrvatskoj organiziran Dan otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Manifestaciji se pridružio i Zavod za povijesne znanosti u Zadru.

Akademici i znanstvenici iz Akademijinih jedinica od Vukovara pa do Dubrovnika, predstavljaju danas javnosti svoj rad i postignuća. U Zadru su vrata Zavoda za povijesne znanosti, javnosti otvorena sve do 19 sati, a jutros su održana dva predavanja. Dr. Tado Oršolić, govorio je o Dalmatncima u Prvom svjetskom ratu, a dr. Grozdana Franov-Živković i prof. Danijela Deković, održale su predavanje i radionicu - Uvod u glagoljicu. Organizirano je i stručno vođenje posjetitelja, razgledavanje Pomorske zbirke, postavljena je izložba - Izdanja Zavoda u Zadru, kao i Mali besplatni antikvarijat zadarskih izdanja.

Treba naglasiti da je Zavod za povijesne znanosti u Zadru utemeljen 1954. godine. Njegova misija nije samo znanstvena, nego je i kulturna, premda smo mi prvenstveno znanstveni institut i prva znanstvena institucija u Zadru, kaže njegov upravitelj, Tado OršolićFokusirani smo na istraživanje povijesti Zadra i zadarske okolice, do sada je samo u radovima Zavoda za povijesne znanosti objavljeno 948 raznih znanstvenih i stručnih radova a još treba istaknuti da je tiskano 14 znanstvenih monografija, a tu je i 7 posebnih izdanja, Pomorski zbornik i niz drugih edicija.

Dan otvorenih vrata prigoda je da se znanstvene institucije otvore i približe građanima, a da je to bio dobar potez svjedoči, iz godine u godinu, sve veći interes javnosti.

 

 

Komentari

Povijest

Osmi    broj    Ars    Adriatice
umjetnička baština

Osmi broj Ars Adriatice