Dan Sveučilišta

Dan Sveučilišta

PIXSELL

Sveučilište u Zadru obilježava 12.-tu obljetnicu svoje obnove. Središnji dio proslave održan je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u prisustvu brojnih predstavnika domaćih i stranih Sveučilišta, lokalne i regionalne vlasti te izaslanika iz Ministarstva obrazovanja. Kako je istaknuto pokretanje novih studijskih programa, širenje mreže Erasmus, uz nastavak rada na realizaciji kapitalnog projekta Sveučilišta izgradnje novog Kampusa, obilježilo je prošlu akademsku godinu.

 

Dok su izaslanici iz Ministarstva obrazovanja u svojim govorima znakovito okupljenoj akademskoj zajednici upućivali poruke kako je najvažniji konstruktivni razgovor i dogovor, iz akademske zajednice s istog mjesta poslali su poruke kako se nadaju kako će se nadležno ministarstvo držati kolosijeka u kojemu će se visoko obrazovanje i sva sveučilišta naći na strani razvoja, a ne stagancije.

Ono što se prilikom ovoga Dana uvijek naglašava i čime se Sveučilište ponosi je velikih 618 akademskih godina u Zadru, od osnutka prvog hrvatskog Sveučilišta pod nazivom Universitas Jadertina.

"Pokrenuli smo nove studijske programe, završen je postupak akreditacije upisnih studijskih programa za dva preddiplomska studija, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te teološko-katehetskog studija, te za sedam diplomskih studija. Također, Sveučilište je izradilo studiju izvedivosti s analizom troškova i koristi za projekt Novi kampus. Nakon usvajanje studije izvedivosti pristupilo se izmjenama i dopunama detaljnog prostornog plana grada Zadra, i za prostor bivše vojarne Franka Lisice, naravnu u svrhu realizacije kampusa. On će tako uključiti Sveučilišnu knjižnicu s kulturnim centrom, tu je zgrada Odjela prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti, studenski dom i restoran ....." - nabrajao je rektor Sveučilišta Ante Uglešić.

Od brojnih rektorovih nagrada, izdvajamo one za najboljeg studenta i djelatnika, a njih su uz ostale primili studentica Ivana Gmižić i pročelnik Odjela za anglistiku, Marko Lukić: 

"Nagrada mi znači puno, to je potvrda za moj trud, fakultet mi je pružio priliku, no mi studenti trebamo pokazati svoju inicijativu."  rekla je Ivana Gmižić.

Naravno da mi je velika čast primiti ovakvu nagradu, no ona rezultat rada cjelog Odjela -naglasio je  pročelnik Odjela za anglistiku, Marko Lukić.

Svečanost završava večeras koncertom u Sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija.

Komentari