Danas na Pašmanu najmasovniji Škraping

Danas na Pašmanu  najmasovniji Škraping

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Danas počinje najmasovnija treking-utrka u našoj zemlji - pašmanski Škraping. Na otok je tim povodom ovoga tjedna stiglo više od tisuću posjetitelja. Kako se ističe manifestacija je u proteklih 10 godina promovirala otok u ekološkom i turističkom smislu, čime je ispunila svoj prvobitni cilj.

 Start Ultra kategorije je u 8 sati u Ždrelcu dok je za kategorije Challenger i Light start predviđen u Tkonu u 10 sati.

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka kombinacije snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije: Ultra od 45 kilometara koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od 25 kilometara koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Light, 10 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.

Na ovogodišnjem Škrapingu će sudjelovati maksimalan broj natjecatelja, njih 1200 iz 10 država od Slovenije, Mađarske, Italije, Švicarske, Norveške, Makedonije, Slovačke…

Za posjetitelje i natjecatelje u Škraping tjednu organizitari su pripremili kulturno i gastronomski bogat sadržaj od predavanja i izložbe brodoloma galije kod otočića Gnalića, radionica za djecu i predstave pa do tradicionalnog Sajma otočnih proizvoda s preko 50 izlagača sa skoro svih jadranskih otoka koji će ove godine ugostiti i nekoliko izlagača sa Sicilije i Češke sa svojim autohtonim proizvodima.

Dan poslije Škrapinga, u nedjelju bit će održan Škrapić – mali Škraping za djecu u organizaciji DV „Ćok“ iz Tkona na kojem će sudjelovati preko 200 malih Škrapera iz brojnih dječjih vrtića diljem Zadarske županije.

Komentari