Dani masline - kreće dostava uzoraka za ocjenjivanje

Dani masline - kreće dostava uzoraka za ocjenjivanje Dani masline - kreće dostava uzoraka za ocjenjivanje

Ako se epidemiološka situacija popravi svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 30. travnja i 1. svibnja ove godine u Zadru najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije, kaže Benito Pucar najavljujući 23. Međunarodnu manifestaciju Dane masline 2021 koja će se ove godine održati 30. travnja i 1. svibnja u Zadru.

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori, uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Međ: Natjecanje u dvije kategorije

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 29. 03. 2021. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku.

Podatci za plaćanje:

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842

MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2020.

Kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Benito Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga, dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sada i to:

 - kategorija otvorenih ulja

 - kategorija pakovine

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti: Filip Erceg – 099/ 510 91 54, Matko Bačinić – 095/ 908 37 31 Zavod za javno zdravstvo Zadar:023/ 301 – 355, 300 – 856,

e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar, imaju i edukativni te humanitarni karakter.

 Međ: Maslinarski marendin za linearni akcelerator

Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovljene priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku uređaja za zračenje - linerarnog akceleratora neophodnohg u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocijenjivanja i vođenih degustacija donirati će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

-Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti, kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savuudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2021 u Zadru.

 

 

Legende

Dani masline 0403

UZORCI MASLINOVIH ULJA - Već pristižu u Zavod za javno zdravstvo Zadar

Benito 0403

BENITO PUCAR - Natjecateljski dio programa će se svakako održati

Panel

SENZORSKA ANALIZA - Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Foto: AS/Dani masline

 

Komentari