DBS- najveći doprinos u liječenju neuroloških bolesti

DBS- najveći doprinos u liječenju neuroloških  bolesti

Žarko Bašić / Pixsell

Duboka mozgovna stimulacija, novija metoda koja posljednja dva desetljeća daje dobre rezultate u liječenju Parkinsonove bolesti ali i drugih neuroloških poremećaja, tema je Prvog regionalnog kongresa u Zadru koji je okupio više od stotinu vodećih europskih liječnika, neuroznanstvenika.

Duboka mozgovna stimulacija terapija je koja koristi kirurški usađen medicinski uređaj koji smješten u tijelu šalje blage električne signale u točno ciljano područje u mozgu. Tako bolesnik može osjetiti veću kontrolu nad pokretima tijela, što je ključno u neurološkim poremećajima primjerice Parkinsonove bolesti.

Prof. dr Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava prvi je ovu metodu uveo u Hrvatsku.
DBS-om je uspješno liječeno više od 130.000 pacijenata u svijetu dok je u Hrvatskoj, u KB Dubravi, od 2000. godine od kada se počelo s metodom, uspješno tretirano oko 100 pacijenata. U najvećem broju slučajeva to su bili pacijenti s dijagnozom Parkinsonove bolesti, distonije, tortikolise i esencijalnog tremora, ali i onih u vegetativnom stanju, a u svim slučajevima se nakon zahvata stanje pacijenta popravilo, većini toliko da im je omogućen nastavak aktivnog života i normalno funkcioniranje u društvu.


Kongres je organiziran u suradnji s Londonskim sveučilištem- Odjel funkcijske neurokirurgije.

Komentari