Devastirano podmorje, fekalije, plastika. Kakav Jadran ostavljamo djeci?

Devastirano podmorje, fekalije, plastika. Kakav Jadran ostavljamo djeci? Devastirano podmorje, fekalije, plastika. Kakav Jadran ostavljamo djeci?
Grgo Jelavic/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Zadarska policija od početka godine u zadarskom je arhipelagu u dva navrata zaplijenila po 200 kilograma trpova namijenjenih najvjerojatnije za azijsko tržište. Naime, sušeni trp cijenjena je gastronomska delicija u Aziji, pa je njegov izlov na cijelom Jadranu dosegao zabrinjavajuće razmjere.

Ovaj morski organizam neizbježni je dekor morskog dna. Nekad su ga ribari koristili za ješku, no tek je njegovo uvrštavanje u gastronomske poslastice u Aziji zaprijetilo njegovoj populaciji u Jadranu:

Već neko vrijeme traje kampanja njegovog izlova u zadnjih par godina. A nažalost zbog svojih nutritivnih i  ljekovitih svojstava koji su otkriveni u njihovoj koži i tijelu su vrlo atraktivni za izlov.

kaže zadarski profesionalni ronilac Đani Iglić. Upravo je na inzistiranje hrvatskih ronilaca, koji su primijetili kako su tzv. morski krastavci nestali s određenih područja, prošle godine proglašen njihov lovostaj. Naime, do tada je bio dozvoljen komercijalni izlov, pa su stotine tona trpova od juga do sjevera Jadrana završili na azijskom tržištu.  A trp je nužan za održavanje života podmorja objašnjava doktorica Bruna Petani, biolog i ekolog mora sa zadarskog Sveučilišta

Ukoliko odstranimo sve trpove, na žalost u prošlosti smo imali ta iskustva u južnom Jadranu, na makarskom području kad je ribolov trpova bio omogućen i svi su trpovi odstranjeni i kratko vrijeme nakon toga došlo je do trajne anoksije na morskim dnima. Kad dođe do trajne anoksije, tj. stanja nedostatka kisika naravno da sve ribe i organizmi koji se mogu pokretati napuste to područje, a svi oni koji ne mogu na žalost uginu i samim time dođe do još veće anoksije. 

Nakon prstaca, lostura, i morskih ježinaca i trpovi su se sad tako zbog brze zarade našli na listi za odstrel. Iako su za prekršitelje predviđene visoke kazne -  kaže Maksimilijan Surić , načelnik zadarske pomorske i aerodromske policije

Za trpove da je to 500 kuna po kilogramu, kod prstaca je to po komadu 50 kuna, za periske je to 500 kuna po komadu.

Na žalost ni to nije pomoglo u sprječavanju devastacije našeg podmorja, upozorava Đani Iglić:

Da je more na izdisaju, je. Ja vam mogu reći na pozicijama di smo viđali jako puno ribe, ovaj vikend smo bili u Telašćici, na 3 ronjenja vidjeli smo, na prstima ruku možeš izbrojati ribu  koliko smo vidjeli. Jednog jastoga smo vidjeli u 6 ronjenja na mjestima gdje ih je prije bila hrpa. More , nekako mi se čini, baš smo ga devastirali do krajnjih granica. Nasipanje obale, izljevi razni, plastike je toliko da javm to ne mogu opisati.

Iako je porasla svijest o zaštiti okoliša, zaključuje Iglić,  još uvijek nije dostignuta kritična masa koja bi  promijenila naš maćehinski odnos prema prirodi.

prilog Božidara Kolege

Komentari