Dijete je bolje udomiti nego smjestiti u ustanovu

Dijete je bolje udomiti nego smjestiti u ustanovu

Dok se u razvijenim europskim zemljama sve više nezbrinute djece nastoji udomiti, u Hrvatskoj je najveći broj u ustanovama. U Zadarskoj županiji trenutačno je 40- ero udomljene djece, od čega njih 30-oro kod rodbine.

Nezbrinutu djecu, koja iz različitih razloga ostaju bez svoje obitelji,  danas u Europi nastoje u što većem broju smjestiti kod udomitelja. U Hrvatskoj situacija je suprotna. Najveći broj djece je u ustanovama što država i  potiče  izdavajajući dvostruko više za domove nego udomitelje.

 "Treba mijenjati način financiranja i  više promovirati udomiteljstvo jer za dijete je život u obitelji bolji od bilo kakve institucije",  upozoravaju stručnjaci.

  Iako udomiteljstvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, još od početka prošlog stoljeća , trenutačni podaci govore da je puno više nezbrinute djece u domovima nego u udomiteljskim obiteljima. Stanje u Dalmaciji za razliku od sjevera zemlje još je poražavajuće po broju udomitelja. U Zadarskoj županiji, primjerice, trenutačno je 40- ero udomljene djece od čega je njih 30 -oro u srodničkom udomiteljstvu znači kod obitelji. Razloga je više.

   Primjerice zbog bavljenja turizmom nema prostora za udomiteljstvo, kaže Marina Miletić, soc. radnica , članica tima za udomiteljstvo pri Centru za socijalnu  skrb u Zadru. 

  A drugi razlog su niske novčane naknade koje iznose od 1800 do 2000 kuna za dijete,  upozorava Dario Vučenović predstojnik Obiteljskog centra u Zadru:

 Naknade bi trebalo povećati i ne znam zašto se ne ide u tom smjeru. Za jedno dijete, koje smjestite u dom, puno je  veće izdvajanje nego za udomiteljsku obitelj.To mi nije nikako jasno zbog čega dom dobije dvostruko više novca.  Naknade za udomitelje trebalo bi povećati kako bi djeca živjela kvalitetnije,a  i ljudi bi se više odlučivali za udomljenja.

   Ako razmišljate o udomljavanju trebate znati da postupak nije kompliciran, a detaljnije o postupku udomljavanja saznajte početkom listopada kada Obiteljski centar organizira edukaciju za buduće udomitelje.

 

 

 

Komentari