Direktor Matek: Cijena vode u redu, iako su neki građani diskriminirani

Direktor Matek: Cijena vode u redu, iako su neki građani diskriminirani

Foto: Marin GOSPIĆ/Zadarski list

Trošili vi vodu ili ne trošili, zakon kaže da morate platiti fiksni dio računa za održavanje sustava. No, mi onim građanima koji potroše više od tri kubuka vode praktično opraštamo taj dio, ali ga zato plaćaju oni građani koji troše manje. Ne vjerujem da smo zbog toga u zakonskom prekršaju, a jesu li neki potrošaći diskriminirani, vjerojatno jesu!?. Sve druge primjedbe koje je Državni ured za reviziju imao smo otklonili, kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek. Više u programu Radio Zadra u emisiji Bliski susret u 16 i 10 sati.

Na vijest da se samo u pet komunalnih poduzeća, od ukupno 123, ispravno obračunavaju cijenu vode obratili smo se direktoru zadarskog Vodovoda Hrvoju Mateku s pitanjem je li sve što plaćamo preko računa za vodu ispravno. Osim što tvrdi da je sama cijena vode na zadarskom području niska, Matek upozorava da s računima za vodu plaćamo i nakande koje nisu namjenjene Vodovodu. Dio se prikuplja za Odvodnju, dio naknada ide prema Hrvatskim vodama:

"Imamo naknadu za razvoj vodoopskrbe. 27 lipa po kubiku ide Vododvodu, kuna i 63 lipe ide Odvodnji. Te dvije naknade služe za razvoj, rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže na na području grada Zadra. Ova naknada, od 27 lipa među najnižima je u državi i to nas dosta sputava u rekonstrukciji ili izgradnji vododvodne mreže. Mreža je dosta loša i to je povezano direktno s gubicima jer nemamo novaca i ne možemo previše rekonstruirati, obnavljati tu mrežu. Neki vodovodi imaju 3 do 4 kune tu naknadu, mi imamo samo 27 lipa."


Podsjećamo Državni ured za reviziju objavio je u svojem nalazu kako samo pet komunalnih poduzeća, od ukupno 123, ispravno obračunavaju cijenu vode. Na Krku je fiksni dio računa za vodu, primjerice, 12 puta viši nego u Dubrovniku. Iako stručnjaci upozoravaju na dvostruka mjerila obračuna, svi direktori komunalnih tvrtki, i oni s najvišim i oni s najnižim cijenama, ističu da posluju zakonito.

Prema državnom uredu - to pravilno rade ipak samo u pet gradova: Splitu, Makarskoj, Sinju, Đurđevcu i Čakovcu.

 

Komentari