Djeca u Pridrazi pronašla blago, arheolozi istražili

Djeca u Pridrazi pronašla blago, arheolozi istražili Djeca u Pridrazi pronašla blago, arheolozi istražili

foto: SJM / HRT Zadar

Knjiga značajno doprinosi poznavanju gospodarske i političke povijesti ne samo zadarskog zaleđa nego i prostora istočne jadranske obale u kasnom srednjem vijeku.

Igrajući se uz školsko igralište, skupina djece  je u Pridrazi prije 60 godina otkrila veću količinu kovanog novca i nakita. Arheološka istraživanja koja su uslijedila rezultirala su knjigom „Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage“  autora dr. Mate Ilkića i dr. Janka Beloševića. Javnosti su je danas predstavili Sveučilište u Zadru i zadarski Arheološki muzej.

Knjiga značajno doprinosi  poznavanju gospodarske i političke povijesti ne samo zadarskog  zaleđa  nego i prostora istočne jadranske obale u kasnom srednjem vijeku. Dr Mato Ilkić navodi kako je riječ o blagu koje je netko izgubio prije 600 godina : Riječ je o blagu, nečijoj ušteđevini, nekom nemilom događaju prije 600 godina. To blago nađeno je prije 60 godina, tadašnja djeca OŠ u Pridrazi kada su nivelirali svoje igralište. Rije je o iznimno važnoj ostavi novca i nakita, po broju najvećoj u sjevernoj Dalmaciji, a po znanstvenoj težini jednoj o najznačajnijih na području Hrvatske. Riječ je o zakopanom skrivenom blagu od preko 1000 komada novca te od nakita od zlata i srebra iz kasnoga srednjega vijeka. Zanimljivo je da je vjerojatno ostava nastala uslijed upada razbojnika iz Knina jer su se mletačke vlasti žalile zagrebačkom biskupu da krše primirje. 60 konjanika iz Knina upalo je i opljačkalo mještane  Dolca, tako se Pridraga zvala u to vrijeme i posljedica je skriveno blago. Žale se Mlečani da su tada i neki mještani odvedeni u zarobljeništvo. 

 

Knjiga je vrijedan doprinos hrvatskoj numizmatičkoj topografiji, a daje i sliku života zadarskog zaleđa, posebice Pridrage, dodaje za naš program  koautor Ilkić: Pridraga, tada selo DOLAC, sastojalo se od niza zaselaka koji su se rasprostirali su se u vrlo plodnoj dolini vrlo bogatoj vodom, s okolnim prostorom koji je žitelje snabdijevao ogrjevom. Riječ je o vrlo bogatom životu u zadnjih barem 2 tisuće godina, o tome svjedoči jedina crkva u Hrvatsko ju ruralnom dijelu koja j u kojoj se riječ božja odvija u kontinuitetu skoro 1500 godina, to je crkva Sv. Martina.

O tome svjedoči i jedina crkva u ruralnom dijelu Hrvatske u kojoj se  bogoslužje aktivno odvija u kontinuitetu skoro 1500 godina, to je crkva Sv. Martina u Pridrazi – naglašava dr Ilkić. 

O vrijednom djelu govorili su dr. sc. Karla Gusar, dr. sc. Tomislav Šeparović i dr. sc. Ante Uglešić.

 

Komentari