Djevojke mogu sve

Djevojke         mogu      sve

Petnaestogodišnja Josephine Ida Zec pokrenula je projekt Pyxie Dust. Riječ je o besplatnim radionicama usmjerenim na popularizaciju znanosti i tehnologije među mladim djevojkama. Nakon Osijeka i Zagreba, i djevojke iz Zadra dobile su priliku sudjelovati na tim radionicama.

Svestrana petnaestogodišnjakinja u znanost i tehnologiju zaljubila se prije dvije godine. Sudjelovala je na konferenciji u Berlinu te događaju Django girls, koji motivira žene na bavljenje programiranjem.

Užasno mi se svidjelo kakav je drugačiji svijet u kompjuteru. - kaže začetnica projekta Pyxie Dust, Josephine Ida Zec.

Nadahnuta berlinskim iskustvom, kroz Pyxie Dust radionice odlučila je slično pokrenuti u Hrvatskoj.

Djevojke bi rađe odabrale neku drugu karijeru zato što nemaju nikakvu inspiraciju, nemaju stariju djevojku koja je poznata u tom području. Dakle misliš da nemaju nekog pravog uzora? da, nemaju uzora. - dodaje Josephine.

Dobar uzor svim mladim djevojkama može biti Mateja Hržica. Danas uspješnja studentica elektrotehnike u Osijeku, nekada jedina djevojka razredu u srednjoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi.

Nakon osnovne škole je to bio pomalo šok zateći se u muškom društvu ali vrlo brzo sam naučila kako s dečkima razgovarati. - prisjeća se Mateja Hržica, studentica elektrotehnike.

Na prvoj godini studija, fakultetske klupe dijelila je sa još desetak djevojaka. I više od sedamdeset muškaraca.

Prvenstveno stereotipi i strah, mislim da cure ne upisuju srednje tehničke škole jer je to muško zanimanje onda ih je strah da one nisu možda sposobne za to završit da nisu rođene za tehniku ali ja mislim da to nije istina, da ih samo treba malo progurati. - kaže Mateja.

Pogurati ih pokušava Pyxie Dust projekt. U Zadru će okupiti četrdesetak djevojčica, koje će proći zanimljive radionice.

Imat ćemo radionicu izrade automobila ... , programiranja ... , ... umjetnost te radionice koje su bliske matematici. - najavila nam je Anamarija Mostarac iz Impact Hub-a Zagreb.

Mislim da je svaka radionica korisna i edukativna i da će mi to pomoć u kasnijem napretku. - ističe Petra Petani, polaznica radionica.

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, u Hrvatskoj samo 33 posto žena studira neki od STEM programa odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo ili matematiku. Možda upravo ove radionice promijene taj statistički podatak.

Komentari