Dnevnik Diane Budisavljavić otvara novu Kino Zonu

Dnevnik Diane Budisavljavić otvara novu Kino Zonu Dnevnik Diane Budisavljavić otvara novu Kino Zonu

foto: Matej Grgić

Ovogodišnji aposlutni pobjednik Pula film festivala ovjenčan sa šest Zlatnih arena otvoriti će u petak, 18. listopada, u 20 sati, cjelogodišnje nezavisno kino - Kino Zonu. Po završetku projekcije bit će moguće razgovarati s autoricom filma Danom Budisavljević .

Poljana Branka Stojakovića bila je ugodni topli ljetni dom Kino Zoni do zadnjih dana rujna. Posjeta od gotovo 1600 građana na 19 ljetnih projekcija pokazala je potrebu za cjelogodišnjim djelovanjem. Nova programska shema Kino Zonu seli u prostor Kneževe palače, kapaciteta 130 mjesta, koja tako, u narednim mjesecima, postaje poprište dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, gostovanja autora, filmskih predavanja i okruglih stolova. Za ovu uspješnu lokalnu filmsku inicijativu zaslužna je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture uz podršku Gradskog ureda za kulturu i šport i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Početak svih projekcija je u 20 sati, a održavat će se jednom tjedno.

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima

Austrijanka Diana Budisavljević uznemirena viješću da ustaška vojska odvodi žene i djecu u logore, iz svog zagrebačkog stana pokreće akciju kojom je do kraja Drugog svjetskog rata spašeno više od 10 tisuća djece. Iskrena gesta ljudskosti promijenila je sudbine mnogih, no velika humanitarna priča zbog Dianinog je nepodobnog podrijetla zatajena.

Uvjerena da njezin život nije vredniji od života progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od 10 tisuća djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je najveća humanitarna priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

DANA BUDISAVLJEVIĆ

Biografija i filmografija

Rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala je kao redateljica dokumentarnim filmom “Sve 5!” (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla je obiteljskim filmom o coming outu „Nije ti život pjesma Havaja“ (Hulahop, 2012.). Kao producentica potpisuje dokumentarni serijal “Betonski spavači” Saše Bana, filmove “Lijepo mi je s tobom znaš” Eve Kraljević, “Onda vidim Tanju” Juraja Lerotića i druge. “Dnevnik Diane Budisavljević” njen je prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019., gdje je osvojio šest nagrada (Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Zlatna arena za glazbu, Zlatna arena za montažu). U 66. Godina Pulskog filmskog festivala “Dnevnik Diane Budisavljević” prvi je film koji je osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno je i prvi film jedne autorice koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

Komentari