Do gradskih bicikala novcem iz briselske blagajne

Do gradskih bicikala novcem iz briselske blagajne Do gradskih bicikala novcem iz briselske blagajne

foto: HRT Zadar

Potpisivanjem današnjeg ugovora između Grada i Ministarstva napravljen prvi korak u razvoju inteligentnog prometnog sustava Grada Zadra.

Pohvaljujem grad Zadar što je prošao vrlo složen postupak aplikacije i postao jedna od 10 jedinica lokalne i regionalne samouprave koja može koristiti ova sredstva iz briselske kase - kazao je ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilikom potpisivanja ugovora o izradi Masterplana održivog prometnog sustava zadarske regije sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Grad je na korištenje bespovratno dobio 2 i pol milijuna kuna. 

Siniša Hajdaš Dončić Iz tog novca se mogu financirati inteligentni prometni sistemi, denivelacije, raskrižja, čak i kupovina gradskih bicikala. Dakle i hardver i softver se mogu financirati . Naglasio bih da je upravo ovih 10 jedinica lokalne i regionalne samouprave sad u određenoj tržišnoj utakmici i onaj koji će imati najbolje projekte koji proizlaze iz Masterplana će prvi moći koristiti ta sredstva.

Božidar Kalmeta: Ja ću kazati da se grad Zadar prošle godine natjecao za ova sredstva pri ministarstvu i sada ćemo dobiti 2 i pol milijuna kuna. Još od 2010. godine  radimo na tom tzv. inteligentnom prometnom sustavu grada Zadra i drago nam je što smo dobili ova sredstva  jer to znači da  možemo nastaviti daljnju pripremu kako bismo se mogli kandidirati za daljnja sredstva za izradu i realizaciju tog prometnog sustava što će uvelike popraviti prometnu situaciju u Zadru i zadarskoj regiji. U konačnici napravit ćemo križanja, nivelizacije, pješačke staze, semaforizaciju itd. Napominjem i kako Grad Zadar ovog trena, s današnjih 2 i pol milijuna kuna ima 53 milijuna kuna potpisanih ugovora za sredstva iz EU fondova.

 

Komentari