Do proljeća nova stajanka u zadarskoj Zračnoj luci

Do proljeća nova stajanka u zadarskoj Zračnoj luci Do proljeća nova stajanka u zadarskoj Zračnoj luci

Djelatnici stankovačke tvrtke Sarađen od početka mjeseca intenzivno rade na rekonstrukciji i proširenju glavne stajanke u zadarskoj Zračnoj luci. Projekt vrijedan 18 milijuna kuna trebao bi biti dovršen do kraja ožujka, a nakon toga u Zemunik će moći slijetati i veći zrakoplovi.

Radovi napreduju sukladno terminskim planovima, do sezone imat ćemo dvije nove pozicije na stajanci, ti radovi su potrebni zbog povećanja kapaciteta jer mi se pripremamo za početak rada Gaženice, mi ćemo biti bitan sudionik usluge prema cruiserima i očekujemo daljnje investicije uz potporu države u naše operativne površine - komentira značajan infrastukturni zahvat direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Sukladno javnom natječaju cijena radova je 18 milijuna kuna, dodaje Klišmanić, predvidjeli smo to iz vlastitih sredstava, ali očekujemo i potporu države iz proračuna 2019, radovi moraju biti gotovi do 31.3. kako god jer tada sezona počinje. Spomenike smo već izmjestili, s 1.fazom ćemo riješiti trećinu zelenog otoka, 2. Faza obuhvaća kompletno zatvaranje tog dijela i pretvaranje u stajanku te rekonstrukciju postojeće stajanke dakle povećanje nosivosti i spremnosti za prihvat još većih zrakoplova - kazao nam je danas na gradilištu Klišmanić.

Što se tiče ostvarenog prometa u 2018.-oj Zračna luka zabilježila je rast od 3 posto putnika: Prešli smo 600 tisuća , do kraja godine doći ćemo do 605 tisuća možda. 2019. godina planirana je u rastu od 10 do 15 posto, imamo dosta novih linija od Ryanaira, ukupno 15 kompanija sada lete, o.g. dobili smo tri nove, raste Ryanair ali rastu i drugi, to nam je jako bitno. 13 novih linija je za novu godinu, od toga 8 novih destinacija, 48 redovitih linija ćemo imati sa zračne luke na 34 različite destinacije i s tim se nastavlja trend rasta i očekujemo značajan rast i rekordnu godinu, očekujemo da ćemo dostići 700 tisuća putnika bez većih problema.

U skladu s radovima na proširenju stajanke je i plan proširenja putničkog terminala odnosno zgrade. 1998. kad se izgradila zgrada predviđena je za 30-ak tisuća putnika, sad imamo 20 puta više putnika, kroz naš master plan širenja i razvoja ZLZ, u suradnji s Društvom arhitekata pripremamo podlogu za provođenje natječaja za proširenje zgrade - navodi Klišmanić.

Iduće godine zadarska Zračna luka proslavlja veliku obljetnicu, 19. travnja 1969. je aerodrom otvoren, pa se za 50.obljetnicu priprema prigodni program. Središnja svečanost u planu je za srce sezone, doznajemo od direktora Josipa Klišmanića. 

Josip Klišmanić o trendu rasta prometa

Komentari