Do sredstava za zaštitu bilja samo s iskaznicom!

Do sredstava za zaštitu bilja samo s iskaznicom!

Marijan Susenj/PIXSELL

Sredstva za zaštitu bilja u poljo-ljekarnama ubuduće se neće moći kupiti bez posebne iskaznice tj. rješenja koja će poljoprivredni proizvođači dobiti tek nakon završene edukacije i položenog ispita. Za koji dan edukacija kreće i na zadarskom području o čemu će polaznici biti na vrijeme obaviješteni.

Kilogram, primjerice, svima dobro poznatog bakrenog sredstva za suzbijanje bolesti vinove loze, više se neće moći kupiti bez iskaznice – navodi kao primjer agronom Marjan Tomac, jedan od ovlaštenih predavača za provedbu tečaja na zadarskom području:

      Negdje, računa se sedam tisuća naših poljoprivrednika ili možda i više svih onih koji su vezani na poljoprivredu što profesionalno što poluprofesionalno iz hobija, morat će završiti ovaj tečaj do polovice studenog sljedeće godine što nam je dozvolila Europska Unija. To su podaci za našu županiju, inače računa se da je negdje oko 150 tisuća u Hrvatskoj koji će morati ići na tečaj.

Osnovna izobrazba traje 15 sati, provest će je više ovlaštenih učilišta u Hrvatskoj, a polaznike će stajati oko 400 do 600 kuna, ovisno o modulu. Edukacija obuhvaća sve OPG-ove, tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, zatim pravne i fizičke osobe koje održavaju parkove, sportske terene i druge javne površine, distributere i savjetnike. Cilj je da se uporaba pesticida svede na što je moguće manju mjeru – kaže Marjan Tomac:

      Ovdje se još stječu pojedina znanja koja su danas u suvremenom poljodjelstvu potrebna, primjerice Natura 2000. To su pravilnici Europske unije o zaštiti okoliša, očuvanju voda, zatim su tu ekološka poljoprivreda, integrirana zaštita bilja… i sve ostalo koje je uz to jako korisno.  

Poljoprivrednici se mogu odlučiti i za puno zahtjevniju ekološku proizvodnju gdje je uporaba kemijskih sredstava zabranjena, a za koju, primjerice, zadarsko područje ima izvrsne uvjete. Štoviše, dobar dio proizvodnje već se sada odvija po ekološkim principima, gotovo cjelokupno maslinarstvo u zadarskom kraju, no na žalost nije u sustavu nadzora.

Komentari