Dovoljno je proći Zadrom kako bi osjetili njegovu prebogatu povijest

Dovoljno je proći  Zadrom kako bi osjetili njegovu prebogatu povijest Dovoljno je proći  Zadrom kako bi osjetili njegovu prebogatu povijest

"Radmo sa srcem. Pratimo na tržištu sve što se pojavi na temu ZADRA i njegove prošlosti. Mi smo dežurni krivci da sve to završi opet u našem gradu. Najvažnije je sačuvati priču koja se veže uz taj stari predmet, a samim time čuvamo identitet i povijest ZADRA ".

 

Članovi STARINARA - Udruge kolekcionara predmeta i starina iz Zadra gostovali su jutros na Radio Zadru. "Okupljamo ne samo sakupljače starih predmeta već i one koji vole lokalnu povijest. Članovi imaju svoja područja i sustavno prikupljaju stari novac, razglednice Zadra, fotografije, namještaj, stare karte, glazbene instrumente, sve vezano uz maraskino, ispričao nam je predsjednik Udruge "Starinar" Ivica Ćurković.

Gledamo predmete drugim očima i konačno oni počinju tražiti nas. Najvažnije je sačuvati priču koja se veže uz taj predmet. Samim time čuvamo povijest i identitet Zadra.

  "Jedna od tih priča je i priča o Maraschinu", ističe tajnik Udruge Eduard Magazin koji je pasioniran sakupljač svega što se tiče maraschina.

   Girolamo Luxardo bio je kontroverzan čovjek. Dokumente koje je potpisivao okrenuo bi naopako i u kut stranice stavio slovo g i po tome je kasnije znao koji je dokument njegov, a koji je krivotvoren.

   Zadar je grad bogate povijesti  i stoga veoma interesantan u svijetskim razmjerima npr. kod numizmatičara ili u filateliji među najskupljima je upravo Zadar.

   Članovi Starinara obilaze sajmove, prate na internetu sve što se može pronaći od starih predmeta i donijeti u Zadar.

  Slučajno se preko interneta pojavio pektoralni srebrni križ iz 15. stoljeća, koji su nosili zadarski svećenici. Imao je  ugravirane zadarske svece sv. Stošiju, sv. Šimu i sv. Zoila. Mogao je bilo gdje završiti, ali završio je kod nas u zbirci. Važno je da se stvari spase, poručuje Ivica Ćurković.

  Ako imate neki predmet članovi STARINARA rado će vam ga procijeniti i ispričati priče uz taj predmet, a dio je bogate prošlosti Zadra.

 

 

Udruga Starinar u programu Radio Zadra

Komentari