Dr. Ivica Žuvela: Dobar dan građani – doviđenja birokracijo!

Dr. Ivica Žuvela: Dobar dan građani – doviđenja birokracijo! Dr. Ivica Žuvela: Dobar dan građani – doviđenja birokracijo!

Program Hrvatske socijalno-liberalne stranke za predstojeće izbore za EU parlament predstavio je dr Ivica Žuvela, peti na HSLS-ovoj listi, spec.ginekologije i menadžer u zdravstvenim sustavima.

Hrvatskoj je mjesto u EU po povijesnim, civilizacijskim i znanstvenim dosezima. Na nama je da pametnom gospodarskom politikom uhvatimo priključak u ekonomskim parametrima, poruka je HSLS-a.  U tom smislu dr Žuvela  napominje kako se zalažu za smanjivanje nameta, odnosno liberalizaciju tržišta. Također , tvrdi, Hrvatskoj treba Schengen  : Zalažemo se za Schengen Hrvatske odmah i sad jer smatramo da se ulaskom u Schengen može stvoriti predispozicija za jedno kvalitetno tržište u pograničnim područjima i na tome treba inzistirati. Zalažemo se za smanjenje birokracije kako u Hrvatskoj tako i u EUniji i redizajn Hrvatske u smislu sustava koji trenutno ne funkcionira.

A jedan od bitnih segmenata društva koji ne funkcionira je zdravstvo, dodaje Žuvela te kaže kako sredstava u zdravstvu ima, ali se ona troše neracionalno. HSLS-ova reforma zdravstvenog sustava temelji se na socijalno -liberalnom modelu gdje bi se iz plaće izdvajalo samo 3 posto, naglasio je Žuvela: Od prihoda bi se uplaćivalo samo 3% u socijalni fond (za doplatu police zdravstvenog osiguranja socijalno osjetljivim skupinama, znanstveno-nastavne procese, osiguranje zdravstvene zaštite tamo gdje nije samoodrživo…). Od tog rasterećenja na dohodak svaki pacijent može sebi uplatiti policu zdravstvenog osiguranja i pritom birati najboljeg ponuditelja. Uz to, smatramo da je konkurencija najbolja kontrola kvalitete. Jedini uvjet da bi polica osiguranja bila važeća – svaki pacijent mora obaviti godišnji pregled, jer je preventiva često 10 puta jeftinija od liječenja već uznapredovale bolesti - napominje HSLS-ov kandidat.

Zdravstveno tržište kontrolirala bi državna agencija . Primjenom ovakve reforme znatno bi se racionaliziralo raspolaganje dostupnim sredstvima u zdravstvu, a na korist svim građanima , zaključio je HSLS-ov kandidat dr. Žuvela dodavsi kako je geslo izbornog programa Dobar dan gradani - dovidjenja birokracijo.

 

Komentari