Dubrovnik turistički prvak Hrvatske

Dubrovnik turistički prvak Hrvatske Dubrovnik turistički prvak Hrvatske

Foto: Ministarstvo turizma

Turistički prvak godine je Dubrovnik koji je i najbolje veliko odredište na Jadranu, najbolje srednje je Split, a malo Cavtat, a na kontinentu je najbolji Zagreb, objavljeno je sinoć na Danima hrvatskog turizma u Zadru. Dubrovački hotel Excelsior hotel je godine, a najbolja marina je Frapa. Na svečanosti je bio i premijer Zoran Milanović koji je pobjedniku - Dubrovniku uručio nagradu.

Svečanom dodjelom nagrada u izravnom televizijskom prijenosu na HRT 2, završeni su Dani hrvatskog turizma. Ministar turizma Darko Lorencin pozdravio je sve prisutne u ime turističkog sektora te zahvalio i čestitao turističkim djelatnicima na dobro obavljenom poslu i rezultatima u 2013. godini, posebice onima koji su dobili turističke nagrade.

„Turističku 2013. godinu, osim po odličnim rezultatima turističkog prometa, financijskih pokazatelja i zaposlenosti, pamtit ćemo i po strateškim odlukama koje smo donijeli. Strategija razvoja turizma koju smo izradili u sinergiji s privatnim sektorom te Strateški marketing plan koji je u izradi, utrt će put daljnjeg razvoja do 2020. godine. Hrvatska je izuzetno bogata turistička zemlja, koja može pružiti još puno turističkih proizvoda, a upravo promjenama koje provodimo ostvarit ćemo konačni cilj, a to je svrstavanje Hrvatske među dvadeset najkonkurentnijih turističkih zemalja u svijetu“, istaknuo je Lorencin.

Važnost ove svečanosti dodjele nagrada, kao i važnost turizma kao sektora koji utječe i na ostale dijelove hrvatskog gospodarstva, potvrdio je svojom nazočnošću i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, koji je gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću uručio nagradu za hrvatskog prvaka turizma u 2013.

„Turizam je jedina gospodarska grana, koja se može mjeriti s najboljima u svijetu, jer ono što imamo mi ima mali broj zemalja u svijetu. Imamo kulturu, očuvani prostor i na nama je da još bolje iskoristimo resurse“, istaknuo je premijer te dodao: „Uspijevat će oni koji se usude. Moramo se svi usuditi i zajedno ćemo biti još bolji“.

U ovogodišnjoj akciji „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ , koju tradicionalno dodjeljuju HRT i HGK, a od ove godine se dijelu akcije pridružila i HTZ, ocijenjeno je 98 turističkih destinacija, 91 hotel, 50 marina, 50 kampova i preko 900 plaža. Cjelokupna akcija provedena je u suradnji sa strukovnim udrugama.

Zahvaljujući mladoj dizajnerici Dragi Komparak, autorici nove statue turističkog cvijeta, ovogodišnja dodjela nagrada najboljima među najboljima ima i dodatnu simboliku. Kamena statua spoj je tradicije branja trogirskog bijelog kamena i kršćanskog motiva četverolista, snažnog i prepoznatljivog obilježja renesanse i gotike, simbol je kulturne baštine Hrvatske, pa tako i jedinstvenih zidina starog grada Dubrovnika.

„Od pamtivijeka cvijet ima snažnu i pozitivnu simboliku u ljudskim životima, u životima svih naroda i u cjelokupnom čovječanstvu. Stoga ne čudi što su HGK i HRT prije 17 godina ovu akciju nazvali „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ i što je baš cvijet u ovoj našoj akciji simbol izvrsnosti, simbol kvalitete. U provedbi akcije su nam, kao i ranijih godina, pomogli naši partneri – strukovne udruge i resorne institucije: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Hrvatske vode, Hrvatski autoklub, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruženje Hrvatske, Udruženje hrvatskih marina pri HGK te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a od ove godine i Hrvatska turistička zajednica, koja je uključena u ocjenjivanje dijela destinacija, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta.

Hrvatska turistička nagrada, koja je po prvi put dodijeljena na Danima hrvatskog turizma, dodjeljuje se kao Godišnja nagrada “Anton Štifanić“ u kategoriji pojedinac i u kategoriji tvrtka, ustanova ili udruga, te  kao Nagrada za životno djelo. Nagrada je ime dobila po Antonu Štifaniću, hrvatskom turističkom radniku, jednom od ljudi koji su obilježili turizam i dodjeljuje se skupinama i pojedincima koji su dali izniman doprinos unapređenju i promicanju hrvatskog turizma, kako bi im se odalo priznanje za trud i kako bi se promoviralo umrežavanje javnog i privatnog sektora, onima kojima turizam nije samo posao i izvor egzistencije, već profesionalni izazov i životno opredjeljenje.

Direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić čestitala je svim dobitnicima nagrada i naglasila: „Nagrade koje večeras dodjeljujemo ističu dobitnike čiji je rad prepoznat od struke te predstavljaju i poticaj, kako samim dobitnicima tako i svima nama ovdje, da iduće godine ostvarimo još bolje rezultate u svim segmentima hrvatske turističke ponude. Ostvarenim zaokretima u 2013. postavili smo uvjete za stvarno produženje naše turističke sezone kao i daljnje unapređenje kontinentalnog turizma koji zaista tek pokazuje svoje prave potencijale.“

Uz dobitnike nagrada i ostalih uzvanika, predstavnika cjelokupnog turističkog sektora, svečanosti su prisustvovali i dobitnici nagrada u akciji „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“, kojima su nagrade uručene dan ranije, a koji su svojim dostignućima i predanim radom zaslužili i predstavljanje u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji. Svih 24 dobitnika nagrade tako je još jednom predstavljeno svim sudionicima skupa, ali i cijeloj hrvatskoj javnosti koja je prijenos pratila putem malih ekrana. „Čovjek - ključ uspjeha u turizmu“ je nacionalni program usmjeren na podizanje razine gostoljubivosti i stvaranja klime dobrodošlice u destinaciji, čiji je nositelj Glavni ured Hrvatske turističke zajednice i kojemu je svrha obuhvatiti sve djelatnosti koje sudjeluju u stvaranju "slike" gostiju o Hrvatskoj kao gostoljubivoj i privlačnoj turističkoj destinaciji i one koje svojim radom mogu utjecati na podizanje kvalitete usluge u turizmu, kao najvažnijem hrvatskom izvoznom proizvodu.

 

 

Komentari