Dugotrajnost posvojenja i dalje najveći problem

Dugotrajnost posvojenja i dalje najveći problem

U Hrvatskoj je trenutačno 3000 djece u sustavu za posvojenje a prosječno posvoji se oko 100 djece. Dugotrajni postupci, stroga pravila, oduzimanje roditeljske skrbi, razlozi su što nema više posvojene djece poručuju iz udruge Adopta.

 

Niz prepreka što administrativnih što ostalih često su dovodili parove koji su aplicirali za posvajanje djece u očaj zbog jako dugih postupaka. Neki su odustajali a neki i ustrajavali. Ako su u ovoj skupini onda su u prosjeku 100 njak uspješnih posvojenja koje Hrvatska bilježi svake godine. U sustavu skrbi je oko 3000 djece ali nemaju svi ispunjene uvjete za posvojenje, kaže psihologinja Helena Gjurić:

" Što se tiče posvojenja, godišnje se brojka kreće oko stotinjak djece. Glavne prepreke su spori sustav,dugostrajni postupci, dijete se izuzima iz obitelji sa dvije godine a dok roditelji izgube pravo na roditeljsku skrb prođe nekoliko godina i onda dijete ostane u sustavu što nije dobro."

Premda se djelatnici Centra za Socijalnu skrb trude nekada su nemoćni pred određenim problemima:

" Imamo određenu skupinu djece koja teže pronalazi obitelji a to su ona starija od 8 godina, djeca druge nacionalnosti, djeca sa razvojnim poteškokćama te djeca sa više braće i sestara."

No imaju i posvojena djeca zbog specifičnosti svog statusa određenih upitinika pa upravo o tome će Adopta progovoriti. To su adaptacija na obitelj ali i obitelj može imati probleme u vezi navikavanja na novog člana. I jedni i drugi mogu imati pitanja vezana za podrijetlo. U svakom slučaju Adopta poziva posvojitelje pa i samu djecu da im se obrate u skučaju da imaju određenih zapreka. Kažu da su prva postaja i ruka pomoći pri rješavanju tih problema.

 

Komentari