Edukacija za pčelare

Edukacija za pčelare

U Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa danas počinje edukacija za zvanje pčelar/ka. U Zadarskoj županiji djeluje oko 100 pčelara koji proizvedu od 250 do 350 tona meda.

Projekt stručno osposobljavanje za zvanje pčelar/ka na području Zadarske Županije, ukupne vrijednosti 61.000 kuna, zajednički su organizirali i sufinancirali Zadarska županija i UNDP, dok polaznici edukacije plaćaju kotizaciju u iznosu od 704 kune.

lzobrazbu će provesti Srednja škola Bedekovčina iz Bedekovčine, u trajanju od 120 sati teoretske nastave i praktičnog rada na jednom od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Zadarskoj županiji. Svi sudionici edukacijskog programa pristupit će završnom ispitu, a uspješnim kandidatima novostečeno zvanje bit će upisano u radnu knjižicu. Očekuje se 30 polaznika s područja cijele Zadarske županije.

Polaznici ove edukacije bit će pčelari koji su nominirani od predstavnika svojih udruga i aktivno djeluju u Zadarskoj županiji (Udruga pčelara Bukovice i Ravnih Kotara ,,Vrisak“, Udruga pčelara ,,Velebit", Udruga pčelara ,,Dalmatinka „).

Nakon izobrazbe u travnju i svibnju 2013. godine, ovo je drugi po redu cjeloviti obrazovni program koji pčelarima Zadarske županije omogućava stjecanje stručnog znanja, pripremivši ih za standarde Europske unije, kako bi lakše pronašli svoje mjesto na europskom tržištu. Ova izobrazba sedma je u nizu aktivnosti programa osposobljavanja poljoprivrednika s područja Zadarske županije koju u protekle četiri godine zajednički financiraju i provode Zadarska županija i program Ujedinjenih naroda za razvoj u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Do sada su pored stručnog osposobljavanja za zvanje pčelar/ka, održana i ona za vinare/vinogradare, sirare, uzgajivače koza i ovaca te voćare i povrćare.

Potreba za stručnim obrazovanjem itekako je potrebna prvenstveno zbog toga što na području Zadarske županije ne postoji srednjoškolski progam koji bi osigurao mogu6nost redovitog obrazovanja o pčelarstvu, iako na istom području postoji oko 100 uzgajivača s 8.409 pčelinjih zajednica koje u normalnim pašnim prilikama proizvedu 250-350 tona meda.

Po završetku nastave, koji se očekuje u travnju 2014. godine, bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa temeljem kojeg će sudionici dobiti potvrdu o uspješnom završetku i time steći pravo na upis zvanja pčelar/ka u radnu knjižicu.

Komentari