Eko Zadar i Craft Beer Festival za odgovornu uporabu plastike

Eko Zadar i Craft Beer Festival za odgovornu uporabu plastike

Uživajmo u domaćim craft pivima i budimo odgovorni prema okolišu, poručuju iz udruge Eko Zadar, koja će uz Craft Beer Festival, koji počinje danas, održati mini edukativnu kampanju protiv upotrebe jednokratne plastike.

U suradnji s organizatorom Zadar Craft Beer Festivala, Jakovom Kolegom, Udruga Eko-Zadar postavit će natpise s nekim činjenicama o problemu s plastičnim otpadom s kojim se suočava čovječanstvo. Također, svi sudionici festivala bit će zamoljeni da na svojim štandovima postave molbu za odlaganje opušaka, plastičnih čaša i ostalog otpada u predviđene kante za otpad čiji je broj, u dogovoru s Čistoćom Zadar, organizator ove godine povećao. 

Mnogi pušači i pušačice nisu ni svjesni da je jednom opušku potrebno od 1 do 5 godina da se razgradi, a nekim filterima čak i do 10 godina. O dugotrajnosti razgradnje plastike ne treba puno ni govoriti - samo jednoj plastičnoj šalici treba od 65 do 75 godina da se razgradi. Ako dodamo tome informaciju da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji, itekako možemo zamisliti razmjere onečišćenja Zemlje plastikom.
Stoga, ovom mini akcijom, Udruga „Eko-Zadar“ želi potaknuti na promišljanje o štetnosti upotrebe jednokratne plastike te o mogućim rješenjima čija primjena uvelike ovise o promjeni naših navika. Jedno od rješenja za svakoga od nas je ponijeti vlastitu višekratnu čašu sa sobom na festival i, ako ste pušač, malu pepeljaru ili nešto što će poslužiti u tu svrhu. Još jednom, svi posjetitelji i posjetiteljice festivala se mole da otpad bacaju isključivo u kante predviđene za otpad.

Komentari