EU fondovi služe za podizanje konkurentnosti,a ne za krpanje troškova

EU fondovi služe za podizanje konkurentnosti,a ne za krpanje troškova EU fondovi služe za podizanje konkurentnosti,a ne za krpanje troškova

HRT Zadar

Grad Zadar domaćin je "Regionalnih dana EU fondova". Radi se o besplatnoj edukaciji građana o mogućnostima korištenja fondova Europske unije. Na svečanom otvorenju u Kneževoj palači još jednom je istaknuto kako je Zadar jedan od uspješnijih gradova u Hrvatskoj po povlačenju EU novca.

Gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić naglasio je i kako su tu ključne iduće dvije godine. S današnjim danom potrošili smo 80 - tak milijuna kuna u protekle četiri godine, trenutno je ugovoreno 90 milijuna, to su sredstva za projekte uređenja Providurove palače, zadarskih bedema, to je već oko 150 milijuna kuna kroz nekoliko godina i sad je tu cijeli ITU.   

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Velimir Žunac: 

Prije svega trebamo znati da Hrvatska prvi put koristi ovako veliku financijsku omotnicu od 10,7 milijardi eura. Sad smo blizu zadanog cilja za ovu godinu - 60 posto, a sada smo na 58 posto ugovorenosti projekata s tim da je preko 75 posto obavljeno kroz natječaje, prema tome taj broj će još rasti.   

„Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?" - tema je besplatne radionice koje je organizirana u sklopu manifestacije. Na uvodnoj panel raspravi mogla su se čuti iskustva iz prve ruke.

Tvrtka Marex Elektrostroj jedna je od uspješnijih u povlačenju eu novca na zadarskom području, no ta procedura i priprema projekata nije nimalo lak zadatak pogotovo u samim počecima ( predpristupno razdoblje ) - govori njihova predstavnica Tatjana Beneti. Sada su prijave puno jednostavnije, provedba također, naše iskustvo nam tu sigurno puno znači jer sada se znamo odrediti u vremenskoj dimenziji , znamo koliko nam treba uz naše tekuće obveze jer projektni timovi uvijek dolaze samo iz okvira tvrtke.

O svom iskustvu govorio je i Ante Antunović iz Tvornice konopa i veziva Zadar: Osnova našeg projekta je bila nabava novog stroja, kad povučemo neku crtu mi smo u tom financiranju sudjelovali s pola sredstva, a pola je EU. Sva ta procedura ima smisla, ali morate računati i na vlastita sredstva. 

Na panel raspravi više je puta naglašeno kako EU fondovi poduzetnicima prije svega služe za iskorak, odnosno za podizanje konkuretnosti na tržištu, a ne za krpanje financijskih rupa što su se neki priželjkivali, pa su ostali razočarani. 

 

Ton 1

Ton 2

Komentari