Europski milijuni za nove žarulje

Europski milijuni za nove žarulje

U zadarskom Solarnom edukacijskom centru predstavljen je 1,9 milijuna eura vrijedan projekt energetske učinkovitosti IRENE. U projektu sudjeluju Zadarska županija, Grad Mostar i Općina Tivat, a cilj je unaprjeđenje lokalne energetske mreže , ali i edukacija građana.

U sklopu projekta Zadarska županija modernizirat će rasvjetu u Zadru na Poluotoku, u Galovcu, Novigradu, Bibinjama, Posedarju, Vinjercu, Benkovcu , Smilčiću i Privlaci.  Ukupna vrijednost radova je 3 milijuna 408 tisuća kuna. Dio rasvjete na Kalelargi već je zamijenjen. Ive Surić, voditelj projekta:

I to znači od Svetog Šime do HNK. Do proljeća, odnosno do Uskrsa će se promijeniti i ostatak rasvjete, dijelu Poluotoka gdje se sad nalazi gradska Turistička zajednica pa do trga, potez do Vodovoda pa do 4 kantuna, natrag do Kalelarge, onaj dio sve do Gospe od Zdravlja se mijenja.

te kod socijalnog. Iako se u početku razmišljalo da se uredi rasvjeta na Forumu takav projekt bi bio preskup te ne bi ostalo novca za male općine koje se kroz ovaj projekt želi upoznati s dobrobitima europskih projekata:

Cilj je bio pokazati da se europski projekti događaju na nekom području, ne samo u gradovima nego i šire. Nama je cilj bio dovesti EU fondove i u Privlaku, i u Benkovac, Smilčić, Korlat. To su sve lokacije koje nisu dosad osjetile miris europskog novca. Nama je cilj bio pokazati da se može  smatramo da smo uspjeli s ovim projektom.

Zamjenom dosadašnje rasvjete s modernim štednim žaruljama potrošnja energije smanjit će se za 60 do 85 posto te će se tako ostvariti značajne financijske uštede.  

prilog Božidara Kolege

Komentari