Europski novac mijenja lice Benkovca

Europski novac mijenja lice Benkovca

Marko Dimic/PIXSELL

U Benkovcu je početkom tjedna predstavljen projekt izgradnje vodovodne mreže za Nadin i Podgrađe s kojim će do kraja godine voda iz slavina napokon poteći u ovim mjestima. Riječ je o jednom od 11 razvojnih projekata za koji je Grad Benkovac dobio 25 milijuna eura iz europskih fondova.

Obnova benkovačke stare gradske jezgre prvi je od 11 projekata s čijom se realizacijom krenulo. U završetku je prva faza obnove vrijedna 16 milijuna kuna.  Kroz drugu fazu rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre planirano je između ostaloga uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture:

Tijekom idućeg tjedna bit će uveden u posao i početi će provedba  na trećem projektu a to je rekonstrukcija i uređenje Doma kulture. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i opremanje tog projekta je 43 milijuna kuna. Do kraja veljače bit će ugovoreno, a početkom ožujka,  bit će započeti radovi na četvrtom projektu, provedbi projekta, a to rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta. Ukupna vrijednost tog projekta je 38 milijuna kuna.

kaže zamjenica benkovačkog gradonačelnika – Paulina Kulaš.  Pripremljena je i natječajna dokumentacija za uređenje zavičajnog muzeja, a slijedi dodaje Kulaš:

Unutar intervencijskog plana do kraja godina odnosno upravljati bi za iduću godinu ostalo još četiri, pet projekata to su tematske rute kojim se želi znači na području grada Benkovca od svih 41 naselje povezati stvoriti jedna kulturna ruta kroz  ovaj kroz biciklističke turističke kulturne točke kojima želimo povezati evo svako naselje unutar grada Benkovca. Vrijednost projekta je 3 milijuna kuna. Zatim nam je poduzetnička zona Benkovačko selo. Znači izgradnja zone koja se naslanja na naše kamenare gore unutar benkovačkog sela. Vrijednost projekta je 15 milijuna kuna.

Projektna dokumentacija za Benkovački sajam je završena.  Vrijednost tog projekta je 25 milijuna kuna, i  početak radova očekuje se do kraja godine, dok bi se početkom iduće godine trebalo krenuti i s uređenjem plaže u Karinu. Svi ovi projekti zahvaljujući europskom novcu stvorit će grad Benkovac ugodnijim mjestom za život, obogatiti njegovu kulturnu ponudu, unaprijediti gospodarstvo, i učiniti ga turistima privlačnijim za posjećivanje.

prilog Božidara Kolege

Komentari