Europskim sredstvima do inovacija u uzgoju i preradi ribe

Europskim sredstvima do inovacija u uzgoju i preradi ribe

foto: HGK

U sklopu projekta Blue Boost koji je Hrvatska gospodarska komora pokrenula u cilju jačanja plavog gospodarstva, poduzetnici sa šireg zadarskog područja nedavno su boravili u Albaniji gdje su posjetili uzgajališta bijele ribe te više tvrtki za preradu plave ribe.

13. i 14. studenoga održao se šesti studijski posjet projekta, gdje su se sudionicima pridružili poduzetnici pilot regija, iz Zadarske županije predstavnik tvrtke MEDITERAN 2000 d.o.o . s Pašmana. Teme ovog studijskog posjeta bile su ribarstvo i akvakultura. Tako su sudionici posjetili tvrtke: Mare Adriatic, Ittica San Giovanni, Almarine – OR i Alb-Adriatico. Tirana te priobalni albanski gradovi Shengjin i Vlora bili su odredišta studijskog posjeta.

U projekt Blue Boost inače je ušlo 5 tvrtki iz Zadarske županije, za dodjelu vaučera vrijednih 10 tisuća eura, za inovacije u poslovanju: Kali tuna, Obrt Škrapa, More Mandić d.o.o., Obrt Luca te Maloižanin d.o.o.

Voditelj projekta Ivan Jadreško navodi kako je albanska marikultura skromna, ali ima potencijala. Tamo se još jednom pokazalo kako je hrvatska marikultura uzor u mediteranskom okruženju: Uvjerili smo se, prvenstveno mi djelatnici komore a i naši poduzetnici, koliko zaista vrijedimo u tim sektorima, da smo jaki u marikulturi, oni i dalje zapravo uče od nas. U Italiji lani u regiji Puglia, na jednom tehnološki naprednom ali skromnom uzgajalištu oni su spominjali Cromaris kao uzor, ugledaju se u njihovu tehnologiju, distribuciju proizvoda, inovativnost. Imamo mi tu prave firme. - kaže Jadreško.

Dodaje kako Albanci imaju izvrsne preduvjete za marikulturu u svom priobalju: Na kavezima za uzgoj orade i brancina koje smo obišli imaju izvrsne preduvjete u uvalama, surađuju dosta s Talijanima jer nemaju stručnjaka ali u budućnosti oni će imati važnu ulogu u ribarstvu i marikulturi.

U nastavku projekta gdje tvrtke surađuju s odabranim pružateljima znanja u području plavog gospodarstva, svaki od partnera će svoja iskustva pokušati prenijeti na lokalnu samoupravu i stručne ustanove, navodi Ivan Jadreško : Da ovakav model ne bude za opremu nego za inventivnost u poslovanju jer to je ono što pokreće gospodarstvo, ovakvim malim akcijama može se pokretati inovativnost u tvrtkama koji će možda donijeti veći razvoj nego ulaganje u opremu.

BLUE_BOOST na kojem je HGK – ŽK Zadar vodeći partner, sufinanciran je iz europskog fonda programa Interreg Adrion, a vrijedan je milijun i pol eura.

 

O projektu BLUE BOOST

Komentari