Faričić o jadranskoj regiji: "Riječ je o specifičnom prostoru"

Faričić o jadranskoj regiji: "Riječ je o specifičnom prostoru"

Dino Stanin/PIXSELL

Na jučerašnjem sastanku Vlade i župana predstavljeni su prijedlozi za novu regionalizaciju, točnije novu statističku klasifikaciju prostornih jedinica u Hrvatskoj . Riječ je o okupljanju županija kako bi se lakše provodile politike regionalnog razvoja pa time i povlačio novac iz europskih fondova.

Što o novoj klasifikaciji misli istaknuti hrvatski geograf, prorektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Josip Faričić?

Kontinentalna regija će, po svemu sudeći, doživjeti promjenu time što će Zagreb postati posebna regija, zasebno će djelovati slavonske, a zasebno županije na hrvatskom sjeveru. Kada je u pitanju jadranska regija, ona i dalje ostaje cjelovita i to je jedini logičan izbor, kaže Faričić:

S jedne strane tu je bio taj nekakav demografski limit; kada bi se jadranska Hrvatska dijelila na dva dijela, tu se ne bi mogao udovoljiti u potpunosti onaj kriterij da takva regija ima najmanje 800 tisuća stanovnika. A s druge strane, doista je riječ o jednom specifičnom prostoru koji se razvijao u drugačijim okolnostima negoli je riječ o kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Svi veći gradovi na hrvatskom dijelu Jadrana već stoljećima čuvaju svoju urbanost i neovisnost. To se pokušalo promijeniti u vrijeme druge Jugoslavije kada su Rijeka i Split bili sjedišta zajednica općina na moru, a što se pokazalo nepovoljnim za druga središta. Faričić stoga smatra da bi svako pravo prvenstva nekog od naših gradova na moru bilo loše:

Bez obzira o kakvom ustroju ubuduće u Hrvatskoj bude riječ, za Zadar ne bi bilo dobro da je podređen bilo kojem drugom, možda nešto malo većem regionalnom središtu, već da ima sve ovlasti, sve prerogative, sva prava kakva imaju regionalni centri koji su hijerarhijski neposredno podređeni glavnom gradu.

Jasno da će isto stajalište u svoje ime zastupati svaki veći grad na obali. Ali zato sve to treba biti motiv da se Zadar što brže i što više razvije jer puno jači od povijesnog aduta i lokalpatriotizma za regionalnu nepodređenost jest ekonomska razvijenost.

Komentari