Festival soli

Festival soli

Drugu godinu za redom Solana Nin domaćin je Festivala soli. Posjetitelji će moći otkriti blagodati slanog začina, sudjelovati u natjecanju u tradicionalnoj berbi soli i pokazati svoje kulinarske vještine u natjecanju pripreme roštilja, začinjenog Cvijetom soli.

Festival soli, jedinstvena je „slana" manifestacija u ovom dijelu Europe, održava se na bogatim poljima Solane Nin, koju turisti rado obilaze:

"Mi trošimo ninsku sol,jako je dobre kvalitete. Imamo apartmane na Viru i naši su gosti jako zadovoljni ninskom solju."

"Došli smo na odlasku s odmora uzeti što nam treba za soljenje mesa. Naučili smo da je to za nas dobro. Idu mesni dani,zimski i treba nam 10 kila soli."

Posjetitelji Festivala pokazati će i kulinarske vještine u roštiljanju s Cvijetom soli i naučiti zašto je dodavanje soli jelima istinska umjetnost. Za sve one koji se bolje snalaze izvan kuhinje ili žele barem na jedan dan postati berači soli, organizirano je atraktivno natjecanje u tradicionalnoj berbi soli, kaže Ana Krpan iz ninske solane

"Natjecat će se kako što brže skupiti što više soli sa starim alatom kako i mi koristimo u berbi soli.Bit će iznimno zanimljivo.Čak jedan natjecatelj dolazi iz Murtera."

Sol nije samo dodatak jelu,važan je za sve biokemijske reakcije u organizmu.Ona je ne samo blagotvorna već bez nje čovjek ne bi mogao živjeti, ističe nutricionistica Tena Niseteo, naglašavajući posebnost Cvijeta soli :

"Morska sol je uvijek bila nešto cijenjenija od kamene soli zbog načina skupljanja i vremenskih uvjeta, a cvijet soli je upravo najbolja morska sol.To je sol koja se skuplja ručno i nakon toga nije procesuirana odnosno obrađena.To je sol onakva kakvu nam je priroda dala. A koristi se kao i svaka druga stol na kraju kuhanja, kao dodatak hrani."

Komentari