Festival znanosti u znaku boja

Festival znanosti u znaku boja

Danas počinje 17.ti Festival znanosti u svim gradovima Hrvatske pa tako i Zadru u organizaciji zadarskog Sveučilišta. Ovogodišnja tema su boje, u svom svojem spektru značenju i simbolici. Najavljuje se najrazličitiji i najbogatiji sadržaj dosad.

 

Zašto je Sunce žuto, klorofil zelen a krv crvena?

Jesu li kromosomi dobili svoje ima po boji? Zašto je nebo plavo? Uz to još na tisuće pitanja o bojama a odgovor će pokušati dati najviše dosad sadržaja u tjednu Znanosti koji je pred nama. Prorektorica za znanost zadarskog Sveučilišta Ivanka Stričević

" Imamo 183 aktivnosti ovoga tjedna koje će se provesti na Sveučilištu, dječjim vrtićima, srednjim školama, kulturnim ustanovama, a sadržaj se širi na tri županije, Ličko senjsku, Šibensko kninsku i zadarsku".

Poslanje znanstvenika i Sveučilišta je razvijati znanost i visokoškolske programe temeljene na istraživanjima. Ipak kada znanost ne bi osluškivala bilo javnosti i trendove, ne bi imala smisla. Svojevrsno je umijeće znati popularizirati i približiti znanost široj publici a tome i služe ovakvi Festivali, priznaje prorektorica Stričević.

" Znanost koja ne ide u korak s društvom i ne bavi se poboljšanjem stanja u njemu ne bi imala nikakvog smisla".

U 2019 toj slavimo 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Navršava se 150 godina otkad je Mendeljejev objavio otkriće periodnog sustava elemenata pa je ova godina u tom znaku.

Na upit postoje li teške boje, prorektorica zadarskog Sveučilišta odgovora uz smijeh da sami provjerimo na Festivalu pred nama.

 

 

 

Komentari