Film kao novi proizvod

Film kao novi proizvod

foto: rivijera-paklenica.hr

Sve više stranih filmaša prepoznaje zadarsko područje kao odličnu lokaciju za snimanje dugometražnih filmova. U iduća tri mjeseca u okolici Zadra snimat će se čak četiri igrana, tri dugometražna i jedan kraći hrvatski film. Prva klapa pada za desetak dana na Paklenici, kada će nagrađivana belgijska redateljica Marion Hänsel početi snimati film "Uzvodno rijekom."

Upravo sad, kad Paklenica buja ljepotom, belgijska redateljica Marion Hänsel posljednji put prije snimanja filma obilazi lokacije. Hrvatsku je pronašla nakon dugotrajne potrage, a pomogao joj je i poznati bosanski redatelj Danis Tanović.

               Trebala mi je lokacija s vrlo snažnom prirodom, divljom i još netaknutom. Za tim sam tragala Europom, kao i za dovoljno velikom rijekom. Pomislila sam da bi Hrvatska mogla biti to mjesto, kazala je Hansel za HRT.

Kad je vidjela, znala je da ne treba tražiti dalje. Kanjon Zrmanje i Paklenica upravo su ono što je tražila. I ne samo ona. Prije dva tjedna Nijemci su okupili filmsku ekipu koja će do kraja 2016. snimiti još tri filma o Winnetouu.
                Vidjeli smo tako divan krajolik koji savršeno podsjeća na Sjedinjene Američke Države, zaista divnu netaknutu prirodu.

Do kraja ljeta još jedna belgijska filmska kuća snimit će dugometražni igrani film u Zadru. Nakon njih na području kraljevskog Nina snimat će se i kratkometražni hrvatski igrani film.

Ono što Zadarsku županiju karakterizira, upravo su raznolikosti krajobraza i te prirodne ljepote, kažu Belgijanci. No, hit su i napuštene tvorničke zgrade kojih se sramimo. Primjerice, stara TIZ-ova u središtu grada. U civiliziranom svijetu takvih prizora i nema previše. Tko bi mogao pomisliti da će oni ikad postati - tražena roba!

 

 

Komentari