Filmska Avvantura stiže

Filmska Avvantura stiže

Od 22.08 do 28.08 Zadar će ponovo biti grad filma, jer će se na nekoliko gradskih lokacija vrtiti više od stotinu filmskih naslova koji na 6. izdanje festivala stižu iz svih krajeva svijeta - najavljuju organizatori.

Mnogi od tih naslova biti će domaće premijere filmova koji su već osvojili kritiku i publiku na renomiranim svjetskim filmskim festivalima poput onih u Cannesu ili Berlinu, na Sundance festivalu i brojnim drugim.

 U Zadru će biti moguće vidjeti i svjetsku premijeru filma Rayne Andree Russel “Lapse of Honour”. Avvantura je mjesto na kojem se uvijek prikazuju i radovi mladih autora koji tek ulaze u svijet filma, pa se upravo s tim ciljem - prvi put na nekom festivalu - na poziv direktora Sergeja Stanojkovskog, uvodi sekcija Europske filmske akademije „Sunday in the country“.

Direktno sa sarajevskog filmskog festivala, zadarski filmski festival dovodi redatelja, možemo reći Zadranina, Antu Novakovića. U gradu svojih roditelja, ovaj filmaš koji živi i radi u New Yorku, prvi put u Hrvatskoj prikazuje svoj dugometražni prvijenac u kojem je okupio slavna glumačka imena kao što su Armand Assante, Eric Roberts i brojni drugi. Film Leavs of the Tree snimljen je na prekrasnim lokacijama Sicilije.

U Zadru će se krajem kolovoza puno govoriti francuski jezik jer je zadarski filmski festival partner s Rendez-vous festivalom Francuske u Hrvatskoj, s uistinu bogatim programom filmskih klasika kao i recentnih naslova o kojima će uskoro biti riječi. U industrijskom dijelu festivala (Film Forum Zadar Matchmaking) razgovarati će se o konkretnim suradnjama s Francuskom, o koprodukcijama….

U fokusu je i domaći film jer je 2015. uistinu sjajna godina za hrvatske filmaše koji postižu značajne rezultate i izvan Hrvatske. U Zadar tako stižu Ognjen Sviličić i Emir Hadžihafisbegović s filmom Takva su pravila, i drugi…riječ je o zanimljivoj sekciji MADE IN CROATIA.

Poseban je program pripremljen i u čast velikoga europskog producenta i nezavisnog distributera Karla Baumgartnera, koji je na prvom festivalu u Zadru dobio nagradu Tomislav Pinter. Neposredno prije smrti, 2014. godine berlinski filmski festival nagrađuje ga „Berlinskom kamerom“. Baumgartner je radio s velikom imenima poput Kaurismakija, Kusturice, Kim Ki-Duka…)

I ove godine Festival će pratiti puno zabave i glazbe, a u festivalski se bend u kojem su Ognjen Sviličić, Danilo Šerbedžija i Dražen Grgurović, uključila i mlada Zadranka koju već poznaju i van granica Hrvatske, glumica Tihana Lazović (glavna glumica u Zvizdanu Dalibora Matanića).

Avvantura festival Zadar priprema i promocije knjiga filmskoga kritičara Marka Njegića, redatelja Ognjena Sviličića, te mlade zadarske autorice Korane Serdarević.

Festival je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i MVEP.

Komentari