Glagoljaško pučko crkveno pjevanje oteto zaboravu

Glagoljaško pučko crkveno pjevanje oteto zaboravu Glagoljaško pučko crkveno pjevanje oteto zaboravu

Radio Zadar

Ćaleta o Beziću: "Pjevači u Tkonu su se sjetili čovjeka koji je biciklom dolazio iz Zadra s nekom velikom kutijom na leđima i snimao ih. Riječ je o profesoru Beziću koji 1963. dolazi biciklom s Uherom teškim 12 kilograma na leđima. Tako se žrtvovao da bi ih snimio."

Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Kolana, Vrgade i Tkona oteto je zaboravu. U crkvi Svetoga Donata predstavljena su multimedijalna izdanja ove vrste pjevanja u kojima se nalaze monografije te nosači zvuka napjeva, ali i dokumentarni filmovi o pjevanju, povijesti i običajima mjesta. Multimediji su dio projekta Hrvatske kulturne udruge Pjevana baština koja ih je dosad objavila dvanaest. Znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dr. sc. Joško Ćaleta ističe kako je u stvaranju nezaobilazan bio terenski rad i to stopama akademika Jerka Bezića iz 60-ih godina prošloga stoljeća:

Htjeli smo utvrditi je li ono što je u njegovo vrijeme bilo pjevano i danas prisutno. I apsolutno jest! Zanimljivost se pojavila kada smo razgovarali s pjevačima nakon snimanja u Tkonu. Neki od njih su se sjetili čovjeka koji je biciklom dolazio iz Zadra s nekom velikom kutijom na leđima i snimao ih. Riječ je o profesoru Beziću koji 1963. dolazi biciklom s Uherom teškim 12 kilograma na leđima. Tako se žrtvovao da bi ih snimio.

Projekt su predstavili dr. sc. Vida Vukojaravnateljica Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, i dr. sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. 

Komentari