Glazbene večeri u Svetom Donatu - Eroica

Glazbene večeri u Svetom Donatu - Eroica

Nastavljaju se Glazbene večeri u Svetom Donatu. Večeras nastupa Zadarski komorni orkestar, a izvest će Beethovenovu Treću simfoniju - popularnu Eroicu. Posljednji je to u nizu njihovih Beethovenovih projekata. Izveli su sve njegove simfonije, ostala je još treća - herojska.

Kad hrvatski dirigent, rođeni Zadranin, Ivan Repušić stane pred Zadarski komorni orkestar, gotovo i ne postoji građanin toga grada kojemu srce neće zatitrati od ponosa pred tradicijom koju danas predstavljaju; tradiciju postojanja komorne glazbe u Zadru čiji su začeci zaista davni. Mnoga su to desetljeća tijekom kojih je Zadarski komorni orkestar prošao svoj katkad trnovit put da bi danas s pravom uživao potporu svojega šefa-dirigenta, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Koncertnog ureda Zadar, Grada Zadra i, što je najvažnije – građana Zadra, zbog kojih i postoji.

Njegova je važnost za Zadar neupitna i neizbrisiva, pa i Ivan Repušić, kojega su talent i upornost doveli do mjesta šefa-dirigenta važnih europskih glazbenih kuća (Državna opera u Hannoveru, Njemačka državna opera u Berlinu, Orkestar Minhenskoga radija), unatoč svojem pregustom rasporedu ne propušta rad vezan uz Zadar i njegov orkestar s kojim svake godine izvede niz uspješnih koncerata, s ambicioznim programima. Jedan od takvih ambicioznih projekata pokrenut je u suradnji s Glazbenim večerima u Sv. Donatu 2015. godine. Riječ je o izvedbi svih Beethovenovih simfonija.

Nakon četiri uspješna izdanja Večeri, Zadarski komorni orkestar na svojim notnim stalcima imat će posljednju u tom ciklusu, popularnu Eroicu. Osim Beethovenove Treće simfonije, herojski će izvesti i Brahmsov Violinski koncert u D-duru, a kao solist pridružit će im se Roman Simović, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra, već poznat zadarskoj publici kao dragi gost Glazbenih večeri. 

Komentari