Godina dana od velikog potopa Zadra, Nina i cijele Zadarske županije

Godina dana od velikog potopa Zadra, Nina i cijele Zadarske županije Godina dana od velikog potopa Zadra, Nina i cijele Zadarske županije

Kišno jutro 11. rujna prošle godine činilo se malo gorim nego što je uobičajeno kad pljušti kiša. No, već oko 7 sati probudile su se sumnje i pitali smo se kako će ovo završiti kad se nad cijelim zadarskim krajem nebo ovako otvorilo. Zadarske ulice su vrlo brzo poplavljene.

Voda je počela prodirati u podrume i  prostorije 15-ak do 20 cm visine iznad nivoa ulica.

voda.png
Ričina je nosila sve
pred sobom

Potom su počele stizati vijesti da voda kod groblja nosi sve pred sobom, križeve, vaze, cvijeće, da je Ričina nabujala do visine ograde. 

Javljeno je da je bujica grabi cestom prema luci Gaženici, noseći asfalt, trgajući nogostup, da je sve puno nanosa blata i zemlje, a oštećena su takva da je prometnica neprohodna.  

Dramatično je bilo na izlazu iz grada kod Supernove.

Vruljica je bila potpuno po vodom. Automobili su zastajali u lokvama.

Stizali su upiti kojim putem se najboje kretati ili voziti. Međutim, sve ulice su bile poplavljene. Voda je na putu prema moru čak i rušila pred sobom. 

ia_img_4262-1000x667.jpg

U Ninu su stradali mostovi, a cijeli kraj bio je pod vodom dok je iz neba i dalje lilo.

I iz drugih dijelova županije dolazile su nevjerojatne fotografije. S otoka Ugljana, Pašmana, s Dugog otoka iz Sali.

Žitelji ovih i drugih mjesta svjedočili su nezamislivom divljanju vode, rušenju i potopu. Mnoge ceste, poput one između Ražanca i Zadra voda je odnijela. Asfalt je jednostavno nestao.

Dok je kiša je padala i padala, voda je na sve strane bujala, izbijala na nezamislivim mjestima, jurila neočekivanim pravcima potapajući sve od Sukošana do Nina. 

Priroda zapravo, tek je malo pokazala svoju moć i koliko razorna može biti, a ljudi nemoćni i barem na trenutak ponizni.

Komentari