Grad Zadar ulazi u 2020. godinu s rekordnim proračunom

Grad Zadar ulazi u 2020. godinu s rekordnim proračunom

Uoči sjednice Gradskoga vijeća na kojoj će vijećnici - dan prije Badnjaka - raspravljati o 44 točke dnevnoga reda, danas je održan Kolegij gradonačelnika grada Zadra. Glavna točka je prijedlog proračuna za 2020. koji će biti rekordan 724 milijuna kuna u prihodima i 722 milijuna kuna u rashodima.

Pohvalivši se bezuvjetnim mišljenjem Državne revizije koje potvrđuje da su gradske financije transparentne, zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio je dae sljedeća godina biti zahtjevna, pogotovo kada su u pitanju projekti građenja. Iako će se velik novac ulagati u infrastrukturu, istaknuo je da je proračun za 2020. socijalno osjetljiv, a za skrb za starije i nemoćne te za zdravstvenu zaštitu bit će i više novca nego u ovoj godini. Posebno je komentirao nova gradska zaduživanja; od 2021. do 2023. otplaćivat će se 24 milijuna kuna kredita za izgradnju osnovne škole na Novom Bokanjcu, a potom će se deset godina otplaćivati 150 milijuna kuna za komunalno uređenje i opremanje 317 ulica: Po Zakonu o javnoj nabavi moramo imati zaokružen cijeli iznos. Projekt je vrijedan 650 milijuna kuna, a naš dio iznosi 150 milijuna kuna. Želimo da se postavi cjelokupna infrastruktura; ceste, nogostupi, rasvjeta... 317 gradskih ulica će, ako Bog da, biti napravljeno za otprilike 4 godine.

Pred gradske vijećnike će u ponedjeljak i prijedlog da se svim zakupcima poslovnog prostora za prva tri mjeseca sljedeće godine za 10 posto umanji zakupnina. Prijedlog je i da se, dok Gaženica ne postane matična luka za kruzere, iznos naplate turističke pristojbe za kruzere tamo ne mijenja, dok bi kruzeri koji pristaju na Poluotok istovremeno plaćali maksimalan iznos. Ići će se i u izmjene Prostornog plana. U Gaženici je omogućen veći koeficijent izgrađenosti kako bi se poticao razvoj industrije, otvoren je prostor za nove sadržaje - bazen i dvoranu - na ŠC Višnjik, a u Crnome je omogućeno širenje groblja. Omogućeno je to i na otocima, na kojima je definirana i mogućnost izgradnje desalinizatora čime bi se riješilo pitanje vodoopskrbe. A važna stavka su i izmjene u postavljanju baznih stanica. Pročelnik za prostorno uređenje, Darko KasapOno što smo željeli napraviti, i to smo maksimalno koliko je bilo moguće u skladu sa zakonskom regulativom i akutalnim županijskim planom učinili, dodatno smo ograničili mogućnost postavljanja baznih stanica i antenskih prihvata. To je bio jedan od značajnijih i velikih zahtjeva prema Gradu Zadru.

Najmanja udaljenost baznih stanica od svih zgrada bit će minimalno stotinu, a od škola, vrtića i bolnica 400 metara dok jakost električnog polja ne smije premašivati 6,1 V/m. Mijenja se i Detaljni plan uređenja za Crvene kuće. Tamo uskoro počinje izgradnja 100 stanova iz Programa poticane stanogradnje, a kvart će dobiti i primjerenu komunalnu infrastrukturu; vrtić, ambulantu, trg, sportsko i dječje igralište te boćalište.
Sve spomenuto naći će se, ponovimo, pred gradskim vijećnicima u ponedjeljak, 23. prosinca na Dnevnom redu 23. sjednice Gradskoga vijeća koji se sastoji od čak 44 točke.

 

Komentari