HBOR zadarskim poduzetnicima dodijelio 120 milijuna kuna kredita

HBOR  zadarskim poduzetnicima dodijelio 120 milijuna kuna kredita HBOR  zadarskim poduzetnicima dodijelio 120 milijuna kuna kredita

Prošle je godine HBOR poduzetnicima u 4 dalmatinske županije osigurao nešto preko milijardu kuna kredita. U Zadarskoj županiji poduzetnici su iskoristili oko 120 milijuna kuna HBOR-ovih kredita u 60-ak pojedinačnih projekata što je nešto manje u odnosu na 2016. godinu.

Što se tiče strukture plasmana Mira Krneta, voditeljica HBOR-ovog Područnog ureda za Dalmaciju ističe kako je po vrijednosti kreditnih plasmana najviše otišlo u turizam.

Znate da mi potpomažemo sadržaje hotelske naravi, i poslovne banke su bile jako aktivne povlačenjem okvirnih kredita iu HBOR-ovih izvora.

Razlog za smanjenje treba tražiti u većoj aktivnosti banaka koje mogu ponuditi vrlo konkurentne uvjete financiranja. U turizmu kredite su većinom tražili srednji i srednje veliki poduzetnici. Kada je riječ o ulaganju u poljoprivredu i različite prerađivačke i uslužne djelatnosti kredite su tražili mikro i mali poduzetnici.  I ove godine HBOR poduzetnicima nudi sniženu kamatnu stopu:

Kamate 3 i 2 posto za sve investicije koje su nama prihvatljive, dakle ulaganje u hotelski sektor, ulaganje u prerađivačku industriju, ulaganje u uslužni sektor, imamo kreditne programe za ciljane skupine, početnici, mladi i žene gdje je kamata 2 posto s najvećim iznosom kredita do 700 000 kuna. Financiramo i iz europskih izvora, dakle krediti za rast i razvoj za 3 poslovne banke, To je neki kreditni potencijal od 200 milijuna eura za kojeg očekujemo da će kamate biti vrlo prihvatljive i da će to relativno biti brzo iskorišteno.   

Po prvi put ove godine HBOR financira i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Već na početku ove godina, dodaje voditeljica HBOR-ovog ureda interes poduzetnika za HBOR-ove kredite raste, pogotovo u djelatnostima turizma i ugostiteljstva.  

prilog Božidara Kolege

Komentari