HGK: Zabilježena manja potrošnja za Uskrs, no gospodarstvo nije stalo

HGK: Zabilježena manja potrošnja za Uskrs, no gospodarstvo nije stalo

Foto/Toni Pajkin

Uskrsna potrošnja pala je za 14 posto. ZA blagdane iz nas Hrvati su potrošili malo više od 1,1 milijarde kuna. Iz Sektora za trgovinu HGK, tumače da usprkos mjerama za suzbijanje epidemije gispodarstvo nije stalo.

Tako je od Velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka), u trgovini fiskalizirano 976 milijuna kuna, a u trgovini na malo 838,2 milijuna kuna. Ovdje nisu uključeni rezultati prodaje OPG-ova online kanalima koji su osjetno porasli u zadnjih nekoliko tjedana,

 „Ove godine smo za uskrsne blagdane potrošili 1,194 milijardi kuna, što je za 14 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je potrošnja u svim djelatnostima iznosila 1,4 milijarde kuna. Iako je pad osjetan, ove brojke pokazuju da gospodarstvo nije stalo, unatoč posljedicama zabrane i ograničenja rada zbog koronavirusa“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić.

Prema podacima Porezne uprave, u promatranom razdoblju (od Velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka), ukupno je u trgovini fiskalizirano 976 milijuna kuna, a u trgovini na malo 838,2 milijuna kuna.

„Ako uzmemo u obzir da u ove brojke nisu uključeni rezultati prodaje OPG-ova online kanalima koji su osjetno porasli u zadnjih nekoliko tjedana, možemo reći da se zasad sasvim solidno nosimo s krizom, odnosno da nema drastičnog pada potrošnje kojeg smo se svi pribojavali“, zaključila je Ravlić.

Komentari