HND:Zbog lokalnih "šerifa" novinarima na terenu je teže od kolega u Zagrebu

HND:Zbog lokalnih "šerifa" novinarima na terenu je teže od kolega u Zagrebu

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i četvoro članova Izvršnoga odbora novinarske strukovne udruge, u Zadru su dali potporu novinarima lokalnih medija, istaknuvši kako je novinarima na terenu teže obavljati svoj posao nego njihovim kolegama u Zagrebu.

Jedan od osam zahtjeva koje je novinarska strukovna udruga uputila Vladi je i taj da se posebna pozornost posveti utjecaju lokalnih moćnika i njihovu zlostavljanju medija, poručio je iz Zadra predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Stoga želimo poručiti svim lokalnim moćnicima, svim onima koji žele prijetiti i fizički napadati naše novinare, vršiti pritiske i cenzuru, da HND neće nikada ostaviti na cjedilu svoje članove, nego ćemo kao i do sada takve pojave internacionalizirati, rekao je Zovko. 

Članica izvršnoga odbora Maja Sever je dodala kako se mora braniti sloboda novinara da izvještavaju i govore, te im osigurati neovisnost o politici ili biznisu. Spremni smo se s vama boriti za tu neovisnost i profesionalnost, neovisnost od političkih i svih drugih pritisaka, kojima ste izloženi svakodnevno, istaknula je Sever.

Čelnici HND-a podsjetili su i na hrvatsko pravosuđe i brojne tužbe protiv novinara, čime ih se, kako ističu, pokušava ušutkati. Spomenuli su i na uvjetnu presudu bivšem nogometašu Jakovu Suraću zbog napada na novinara Hrvoja Bajla. A Zovko je komentirao i izvješće američkoga State Departmenta o stanju slobode medija u Hrvatskoj, istaknuvši kako i ovo izvješće poput onoga Reportera bez granica navodi iste probleme, na koje HND već godinama upozorava, te da se prostor slobode izražavanja u Hrvatskoj sužava. Istaknuo je kako to svi vide osim predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.  

Na konferenciji za novinare još su govorili članovi IO HND-a Veronika Rešković, Elizabeta Gojan i Branko Mijić. Čelnici HND-a na kraju su istaknuli da neće stati s borbom za neovisno i slobodno novinarstvo.

 

Komentari