Holokaust u književnosti i stripu u Vice Vlatkovića

Holokaust u književnosti i stripu u Vice Vlatkovića Holokaust u književnosti i stripu u Vice Vlatkovića

Radio Zadar

Ovogodišnja manifestacija „Zadar čita" ušla je i u Strukovnu školu Vice Vlatkovića. Učenici su sudjelovali u radionici na temu holokausta, a ideja i realizacija je u školu došla s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

U skladu s pojmom „broj", temom ovogodišnje manifestacije, polaznici Vice Vlatkovića sudjelovali su u predavanju i radionici „Kada ljudi postanu broj - Holokaust u književnosti i stripu". Radionicu su osmislile studentice u suradnji s profesoricom Kornelijom Kuvač-Levačić s Odjela za kroatistiku zadarskog Sveučilišta koja ističe kako je upravo ovakva radionica način da se studenti kroatistike društveno aktiviraju u očuvanju kulture čitanja u zajednici. A dodatan poticaj je zapostavljena tema holokausta, kaže Kuvač-Levačić:

Postoje mnoga književna djela koja su to obradila na jedan inventivan, umjetnički način. A, zapravo, takvih je djela malo u lektiri.

Predavanje i radionicu je učenicima održala studentica Glorija Bralić. Ideja joj je bila kroz formu stripa, ali i kroz razgovor i čitanje ulomaka djela potaknuti čitanje i promišljanje o holokaustu:

Djela koja im predstavljam; dakle, jedan je grafički roman, tj. roman u stripu, drugi je roman obične proze. Na temelju njega je napravljen roman u stripu. Mislim da forma stripa može puno ljudima približiti te teme.

Time je temu približila i onima kojima čitanje nije prva opcija za razonodu. Ali, jutros se u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića tražila stolica više za ovu radionicu, kaže profesorica Ivana Pandžić:

Morali smo ih i odbijati. Trideset učenika je tu, a cijelo jutro mi šalju pozive i SMS-ove, mogu li doći i ima li još jedno mjesto.

A tko od učenika nije bio danas na radionici, na znanje da dvanaesto izdanje manifestacije Zadar čita, u organizaciji Gradske knjižnice, traje do 30. ožujka.

STRUKOVNA ZD ČITA

Komentari