Hrvatska predsjednica i albanski predsjednik u Arbanasima

Hrvatska predsjednica i albanski predsjednik u Arbanasima Hrvatska predsjednica i albanski predsjednik u Arbanasima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se u Zadru sastala s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom. Posjetili su zadarsko naselje Arbanasi čiji su se mještani prije 300 godina doselili s područja oko Skadarskog jezera.

Dvoje predsjednika izrazilo je tom prigodom zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako Albanija ima punu podršku Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.  

Hrvatsku i Albaniju vezuje dugo prijateljstvo i suradnja, a  danas naše zemlje sudjeluju u izgradnji sigurnosne arhitekture, osobito jugoistočne Europe, gdje su novi izazovi poput migracija, na koji Europa za sada nema jedinstven odgovor, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović: 

Postoje i ogromne mogućnosti za gospodarsku suradnju, ali i prostor za bolju suradnju na području kulture, obrazovanja i znanosti, poručila je predsjednica. Tako će se 11-og prosinca na Sveučilištu u Tirani održati Hrvatski dan na kojem će se predstaviti i zadarsko sveučilište.  Siguran sam kako ćemo poboljšati našu dosadašnju suradnju  kazao je albanski predsjednik Ilir Meta. 

Nadvladat ćemo poteškoće koje postoje zbog nedostatka potrebne infrastrukture između naših dviju zemalja, jer smo i vi i mi predani razvitku plavog koridora , a sve ćemo napraviti i da se što prije uvedu direktni letovi na relaciji  Zagreb – Tirana. 

Dvoje predsjednika složilo se i o potrebi zaštite jadranskog mora od onečišćenja.

U zadarskoj gradskoj vijećnici otkrili su spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega, koji je postao narodnim junakom braneći svoju državu od Osmanlija, a kojem je velik dio svoje knjige Razgovor ugodni naroda slovinskoga, jednog od najvrjednijih djela hrvatske književnosti 18. Stoljeća, posvetio i hrvatski književnik fra Andrija Kačić Miošić, koji opisuje život Skenderbega kroz pjesme.

 

prilog Božidara Kolege

Komentari