Hrvatski sabor kulture HPGD Zoranić dodijelio povelju za 110. rođendan

Hrvatski sabor kulture HPGD Zoranić dodijelio povelju za 110. rođendan Hrvatski sabor kulture HPGD Zoranić dodijelio povelju za 110. rođendan

Maja Milin

Povodom 110. obljetnice postojanja, na sinoć održanoj Svečanoj skupštini, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić nagrađeno je poveljom Hrvatskog sabora kulture za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture.

Veliko je slavlje započelo neslužbenom himnom Društva, skladbom „Petar Zoranić“, autora Jakova Gotovca na tekst Tina Ujevića, a Mješovitom pjevačkom zboru, pod ravnanjem Tomislava Košte, pridružili su se i nekadašnji članovi Zbora. Prošavši kroz brojne dogodovštine tijekom svoje duge povijesti, ovaj "mladi starac" kako ga je od milja nazvala predsjednica Društva Silvija Romić, bio je i ostao promotor hrvatske kulturne baštine u zemlji i svijetu. Samo u ovoj slavljeničkoj godini Društvo je osvojilo četiri nagrade na Međunarodnim natjecanjima, stoga je povelja za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture itekako zaslužena.

Naravno, bez dobre suradnje s Gradom i brojnim institucijama na polju kulture, istaknula je Romić, ne bi bilo ovako dobrih rezultata. Zato su posebne zahvalnice primili u ime Grada gradonačelnik Zadra Branko Dukić, u ime Županije zamjenik župana Šime Mršić, u ime Narodnog muzeja Zadar njegova ravnateljica Renata Peroš te Saša Miočić u ime Koncertog ureda Zadar. 

Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija amaterskog stvaralaštva, članove "Zoranića" nagradila je brončanim, srebrnim i zlatnim diplomama, te posebnim, dijamantnim diplomama za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Za više od četrdeset godina aktivnog djelovanja u "Zoraniću" dijamantnu diplomu primili su Milan Miočić Stošić, Davorka Mezić i Jadranka Gospić. "Iako ovakvo priznanje može zvučati kao, pakirajte se i prepustite mlađima da nastave dalje, ja ću pjevati i dalje, dok god mi je gušt" našalio se Milan Miočić Stošić. 

Vremena se mijenjaju, amaterizam više nije na onom nivou kao nekad, slažu se svi nagrađeni članovi Društva, no dogodovštine koje su ih povezale kroz pjesmu, druženje, putovanja, utjecale su na njihov osobni rast i razvoj, pa i nakon brojnih odricanja i godina provedenih u "Zoraniću" punom parom nastavljaju dalje.

"Ni rat nas nije spriječio u djelovanju. Pjevali smo u foajeu HNK Zadar jer su naše prostorije bile direktno pogođene. Bilo je trenutaka između uzbuna kad smo trčali na probe, a djecu ostavljali susjedama na čuvanje", prisjeća se najdugovječnija članica Društva Zoranić Jadranka Gospić u nadi da će dogodine slaviti 50. godina djelovanja u zboru. 

U ovoj velikoj slavljeničkoj godini, jedina želja članova je dobiti vlastiti prostor za probe kako bi nesmetano i dalje djelovali, pripremali se za nova natjecanja i nastupe. Gradonačelnik Dukić kazao je da će učiniti sve da im tu rođendansku želju i ispuni. 

 

Komentari